Вижте как с ферментирала напитка от червено цвекло да нормализираме

...
Вижте как с ферментирала напитка от червено цвекло да нормализираме
Коментари Харесай

Квас от червено цвекло - супернапитката, която отново е на мода

Вижте по какъв начин с ферментирала напитка от алено цвекло да възстановяваме кръвното налягане, без значение дали е ниско или високо + неведнъж тествана рецепта.

Всички се чували за изгодите за здравето от потреблението на алено цвекло. Изключителното му благотворно деяние в разнообразни разновидности - на салати, под формата на прясно изцедени сокове, варено, печено и така нататък е потвърдено още в древността. Цвеклото е от зеленчуците, които би трябвало да консумираме постоянно, защото описът с изгодите за здравето е голям.

Ферментиралата напитка (квас) от цвекло е различен и ефикасен метод да се употребяват скъпите хранителни субстанции, само че за разлика от потреблението на сурово цвекло квасът съдържа доста по-малко захар.

Ферментиралите храни съдържат положителни бактерии за нашият организъм или тъй наречените пробиотици, за които е известно, че подкрепят подобряването на цялостното ни здравословно положение и в това време най-ценните хранителни субстанции от суровите артикули не се изгубват за разлика от термично обработените храни.

Но в днешното ни забързано всекидневие рядко ни остава задоволително време и сили, с цел да си осигурим наличието му на масата непрекъснато. А имайте поради, че аленото цвекло участва целогодишно на нашите пазари, само че ние се сещаме за него най-много през есенно-зимния интервал.

Ето за какво ви предлагам една лесна рецепта, с която, отделяйки напълно малко време един път на месец-два, ще си осигурите огромно количество от толкоз потребната напитка за всеки ден от годината.

Цвекло от дълго време се употребява за медицински цели - най-вече при нарушавания в работата на черния дроб, защото подкрепя и подтиква процесите на детоксикация му.

Цвеклото е богато на фибри, упражнява удобен резултат и върху функционалността на червата, употребява се при лекуване и на запек.

Ето дребна част от изгодите за здравето при потреблението на тази напитка от цвекло:

- Подпомага усилването на имунната ни система;

- Подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане;

- Цвеклото има противоракови свойства;

- Пречиства тялото, както и кръвта от токсични вещества;

- Облекчава проблеми с храносмилателната система;

- Естествен пробиотик е;

- Помага при лекуване на камъни в бъбреците;

Облекчава признаците при алергии;

- Помага за закъснение на процеса на стареене (включително бръчки, петна по кожата и посивяване на косата);

- Подобрява и подтиква метаболититните процеси.

Така че, квасът от цвекло е една невероятна напитка, която би трябвало да се опита.

Как да създадем мая от цвекло?

Въпреки че несъмнено има голям брой предписания за мая от цвекло, ще ви препоръчам една /виж галерията/, която е лесна за осъществяване и аз персонално е подготвям постоянно.

Необходими съставки:

1 кг корени от сурово алено цвекло

Изворна, минерална или филтрирана вода – към 2 литра

1 ч.ч. цвик от кисело мляко*

2-3 с.л. морска сол или хималайска сол (по ваше предпочитание)

Пресен корен от джинджифил – към 2 с.л. (настърган)

2-3 по-едри скилидки чесън

*Цвик се подготвя елементарно: Сложете в гевгир или някакво решето огромно парче тензух, сложете го върху купа и изсипете в тензуха един буркан домашно кисело мляко. Оставете за една нощ. Цвикът е течността, която се е отделила в купата. Прецеденото в тензуха мляко използвайте за салата.

** Ако желаете да извършите по-голямо количество мая, просто използвайте по-голям съд и увеличете пропорциите на съставките по отношение на съда. Например аз нормално употребявам 11-литров съд, надлежно към 3 кг цвекло, към 6 литра вода, две огромни глави чесън, повече сол (на вкус), към 300 мл цвик и огромен корен джинджифил.

Начин на подготвяне:

Измийте хубаво и обелете цвеклото, с цел да се избегнат остатъците от пестициди, както и попадането на песъчинки от пръстта. След като го обелите, още веднъж го измийте. Също по този начин бъдете деликатни с водата от чешмата - първо, тя би трябвало да се превари и охлади и чак по-късно да я добавите към цвеклото. Ето за какво най-добре е да употребявате филтрирана или изворна вода. Може и минерална.

Ще ви би трябвало също огромен буркан (поне 3 литра), който да побере цвеклото и течностите.

Първо, нарежете цвеклото на едри части, поставете го в буркана, до момента в който запълни 1/3 от буркана. След това прибавете цвика, водата и солта. Оставете малко място сред горната част на течността и гърлото на буркана, към 2 пръста и разклатете буркана, с цел да се разтвори солта. Накрая прибавете настъргания джинджифил (или с белачка го нарежете на тънки лентички) и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, с цел да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Може и вместо похлупак да употребявате тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден би трябвало да разклащате буркана или да разбърквате наличието с дървена лъжица. Процесът на ферментация продължава от седем дни до две седмици, според от температурата в помещението. Възможно е да се появи плесен или мухъл в съда, само че в този случай просто отворете буркана и го почистете с дървена лъжица (при постоянно отваряне и разлюляване на буркана не би трябвало да се случи).

Можете да пробвате усета на кваса всеки ден, с цел да се ревизира дали към този момент е ферментирало цвеклото. Ако прецените, може да добавите в допълнение сол на усет. Появата на газирани мехурчета е знак, че квасът е подготвен и по-късно можете да прецедите и прехвърлите течността в бутилки в ледник и да започнете да консумирате от напитката.

След като вашият мая от цвекло е подготвен, можете към този момент да го включите в дневния си хранителен режим.

Вариантите са доста. Напитката можете да пиете всеки ден. Парчетата цвекло могат да се употребяват нарязани или настъргани за салати или да ги добавите към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Цвеклото има кисел усет, припомня на кисело зеле или кисели краставички, само че е с по-плътна текстура.

Ако желаете да употребявате цвеклото единствено за напитка, може да напълните буркана с вода за втора ферментация.

Както и да изберете да го консумирате, няма да съжалявате, тъй като изгодите за здравето са безчет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР