Вижте как ДНК помогна за разкриването на убийството на 16-годишната

...
Вижте как ДНК помогна за разкриването на убийството на 16-годишната
Коментари Харесай

Как следователите проследиха убиеца на Сара Ярбъро

Вижте по какъв начин ДНК оказа помощ за разкриването на убийството на 16-годишната Сара Ярбъро съвсем 30 години след закононарушението.

Къде е Сара Ярбъро?

Беше сутринта в събота, 14 декември 1991 година, когато 16-годишната Сара Ярбъроу дойде рано, с цел да тренира екип в гимназията Federal Way покрай Сиатъл, Вашингтон. По-късно, когато членовете на нейния екип се появиха, те видяха, че колата на Сара е на паркинга. Но Сара не беше там.


13-годишен очевидец

Дрю Милър, който по това време беше единствено на 13 години, живееше надолу по улицата от гимназията. Той и негов другар отиваха да карат скейтборд тази заран и потеглиха по директен път през територията на учебното заведение. Тогава Милър споделя, че са забелязали тайнствен мъж.

Патрик Никълъс, който, както демонстрира ДНК, е потомък на Робърт Фулър. ДНК профилът на Едуард към този момент беше в базата данни CODIS и не съвпадаше.

Заподозрян

След това проверяващите се насочиха към Патрик Никълъс. Детективите разкрили, че към времето на убийството на Сара Ярбъро, Никълъс постоянно е употребявал автобусен маршрут, който минава около гимназия Федерал Уей. Тогава Николас беше на 27 години и се вижда тук на фотография от резервация от няколко години по-късно.

План за хващане на ДНК на Патрик Никълъс

Детективи под прикритие наблюдаваха Патрик Никълъс до пералня. Гледали го по какъв начин излиза на открито и изпушва две цигари. Никълъс пусна двата фаса и една салфетка. Детективи под прикритие ги събраха за ДНК тест.

ДНК съвпадане

И трите продукта бяха изпратени бързо в престъпна лаборатория и след дни детективите получиха позвъняването, което чакаха. ДНК-то от фасовете съответствува с ДНК-то, открито на мястото на престъплението в Ярбъро.

Разкриване на престъпната история на Патрик Никълъс

Патрик Никълъс беше задържан и упрекнат в убийството на Сара Ярбъро. Предишното му престъпно досие включваше пет полови похищения, за които следователите знаеха, нито едно от които не изискваше от него да показа своята ДНК. Следователно няма запис за него в базата данни CODIS.

Доказателства, разкрити по време на процеса

През пролетта на 2023 година Патрик Никълъс беше изправен пред съда за убийството на Сара Ярбъроу. Прокурорите разкриха доказателства, открити по време на претърсването на дома на Никълъс към момента на ареста му. Това включва скъсана фотография от списание на жена в екип на мажоретки.

Още едно доказателство

При претърсването на дома на Никълъс детективите откриха и вестник от 1994 година, който съдържаше на първа страница публикация за случая Сара Ярбъроу.

Присъдата

На 10 май 2023 година Патрик Никълъс беше приет за отговорен в ликвидиране първа степен и ликвидиране втора степен. Журито реши, че и двете са били осъществени със полова мотивация.

Осъден е Патрик Никълъс

При чуването на присъдата на Никълъс две седмици след осъждането му, фамилията и приятелите на Сара Ярбъроу се качиха на подиума, с цел да кажете всичко, което Патрик Никълъс им беше взел. Никълъс получи присъда от съвсем 46 години.

Сара Ярбъроу, в никакъв случай не е забравена

Процесът събра приятелите и фамилията на Сара Ярбъроу. Казват, че Сара е оставила завещание от обич и в никакъв случай няма да бъде забравена.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР