Виждането на мъртви мухи кара други мухи да умират по-бързо,

...
Виждането на мъртви мухи кара други мухи да умират по-бързо,
Коментари Харесай

Смъртта на мухите: Как мъртвите влияят на живите

Виждането на мъртви мухи кара други мухи да умират по-бързо, само че за какво?

Може да има странни последици в случай че оставите мъртвите мухи да си стоят там където са паднали.

Изследванията демонстрират, че когато плодовите мушици от типа Drosophila melanogaster обитават измежду труповете на мъртвите си побратими, продължителността на живота им фрапантно понижава.

Seeing Dead Flies Makes Other Flies Die Faster, But Why?
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Те стартират да се държат по-затворено, губят телесни мазнини и стареенето им се форсира дотам, че умират по-рано от плодовите мушици, които не виждат мъртвите си другари.

И в този момент учените се пробват да добият визия за какво това се случва. Два вида неврони, възприемчиви към серотонина, се задействат, когато плодовите мухи живеят измежду мъртвите си приятели, и тази нараснала интензивност форсира процеса на стареене при мухите.

„ Разбирането на невронните вериги, посредством които усещането за гибелта въздейства върху тези фенотипове, може да помогне при бъдеща работа, ориентирана към разбирането на следствията, свързани с това. Освен това други сензорни прекарвания при човеци, в това число при хора, може да ни оказват помощ да разберем по какъв начин характерните невронни положения въздействат върху държанието и физиологията, “ пишат екип от откриватели, ръководени от физиолозите Кристи Гендрон и Тухин Чакраборти от Мичиганския университет.

Сетивните процеси въздействат на стареенето, само че към момента не ни е ясно по какъв начин се случва това. Предишни проучвания на екипа посочили, че пребиваването измежду мъртви мухи от същия тип в действителност имало забележим резултат върху плодовите мушици , показвайки, че те умирали рано, само че аргументите за това били незнайни.

Flies die sooner if they see dead flies
— New Scientist (@newscientist)
Наблюдавали сме сходни резултати и при други животни: некрофореза или премахване на мъртви типове при инсекти, вокализация и ревизия на трупове при слоновете или повишение на равнищата на регулаторни хормони, наречени глюкокортикоиди при нечовекоподобни примати.

При плодовите мухи измененията включват и серотонин - значим невротрансмитер, който придвижва сигнали сред нервните кафези, и един от рецепторите на серотонина, 5-HT2A. Изследователите почнали новото изследване, изследвайки кои 5-HT2A неврони могат да бъдат включени във физическите резултати на това, което откривателите нарекли " усещане за гибелта " .

Те инжектирали на живи мухи флуоресцентен протеин и им посочили мъртвите мушици. След това откривателите следили и отбелязвали кои елементи от мозъка на живите мухи светват, при типа на труповете.

Накрая почнали изкуствено да задействат неврони в тези райони в други мухи, които не били виждали мъртвите си събратя, до момента в който не разкрили две от тях, при които имало резултати на „ усещането за гибелта “ и били наречени R2 и R4.

Scientists found neurons in the insects’ brains that make them age faster after seeing dead flies. The results will help scientists understand how an animal’s brain turns what it perceives into physical reactions in the body.
— NYT Science (@NYTScience)
Все още не можем да използваме тази информация дейно, защото мозъкът на мухата е доста друг от човешкия. Учените обаче се надяват, че един ден това може да помогне да разберем по-добре по какъв начин работят нашите мозъци , както и да ни даде отговори за процеса на стареене.

„ Като изследваме физиологичните резултати от живеенето в среда, в която гибелта е постоянно следен развой резултатите могат да дадат насоки за лекуването на човеци, които рутинно са изложени на този стрес, в това число бойци и лекарите, които оказват първа помощ. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР