Виждали сте го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри,

...
Виждали сте го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри,
Коментари Харесай

Не подценявайте шута: Смехотворец, волнодумец, паразит, юродив

Виждали сте го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри, карти. Интернет също изобилства от изображения и истории на фамозни кралски шутове… Всичко е ясно, толкоз ясно, че започваш да се питаш от кое място в действителност знаем какво е шут, каква е била позицията му, кои са били хората, изпълнявали тази роля, съществували ли са в действителност във типа, в който си ги представяме, и за какво обликът на шута е толкоз жив и дълбокосмислен през днешния ден, когато кажем за някого, че се държи като шут. Въпроси, изцяло задоволителни, с цел да стартира търсенето на истината зад визията. 

Започва с издирването на далечните първообрази на придворния шут, докъдето, несъмнено, разрешават писмените източници, достигнали до нас. Доротея Табакова е гл.ас. в катедрата по класическа лингвистика на СУ, преподавателка и преводачка на старогръцки и латински създатели, у които открива свидетелства за фигури и държания, близки до шутовските, и предпоставки за съществуването им. Философът волнодумец, смехотворецът и паразитът нарушават реда и разпоредбите, само че, парадоксално, ролята им е част от регламента. Нещо повече, тя може да им обезпечава прехраната. Това не изключва риска от здрав пердах даже от екзекуция.

Подобно балансиране по ръба на бръснача ще забележим и в облика на шута епохи по-късно. Но към този момент сме в Античността, откъдето потегля в описа си философът проф. Георги Каприев, с цел да продължи към Източната империя – Византия – и по-късни мостри за регламентирано скандални персонажи.

Юродивият ради Христа е забележителна фигура в източното православие като извънредно проявяване не просто на нарушение на разпоредбите, а на цялостното им и скандално отменяне, споделя историчката доцент Веселина Вачкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР