Вижда се натискът върху Лукойл от страна на ГЕРБ и

...
Вижда се натискът върху Лукойл от страна на ГЕРБ и
Коментари Харесай

Росен Христов: България трябва да гони ниски цени и сигурност на доставките

Вижда се натискът върху „ Лукойл " от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи със устрема да се приключи дерогацията по-бързо, вижда се и мощната отбрана от „ Продължаваме промяната " към „ Лукойл " и битката дерогацията да бъде оставена оптимално по-дълго. Цените на горивата обаче са по-високи. Това сподели нощес някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Той уточни, че служебното държавно управление е избрало дерогацията да остане, само че цената на бензина да е под 2,40 лева

Необходими са няколко седмици, с цел да се пренастрои механически рафинерията да работи с различен нефт, сподели Христов.

По време на служебното държавно управление „ Лукойл " е платил предплатено 160 млн. лева „ От момента, в който Политическа партия са на власт, не са събрали и 1 лев. Преди служебните държавни управления рафинерията въобще не плащаше налози в България и правеха брутални облаги. Ние за няколко месеца успяхме да ги накараме да се записват в България, да платят предплатено налог и да смъкват цените до 2,40 лв. ", уточни той.

Според него „ Лукойл " желае да продаде бизнеса си поради режима на наказания. „ Въпросът е на кого. Може новият притежател да бъде мним - компания, още веднъж обвързвана с „ Лукойл ", като тук може да има българска диря, виждайки по какъв начин работи държавното управление ", добави Христов.

България би трябвало да гони ниски цени и сигурност на доставките, съобщи специалистът. По негови думи, в случай че има трус на пазара, той би бил напълно умозрителен.

„ Ако е правилно, че министър председателят Денков е провел три секрети срещи с високопоставени представители на „ Лукойл ", това би означавало, че има скрита сделка сред ръководещите и рафинерията ", сподели той.

Нямам мотив за терзание във връзка следствието на Парламентарната комисия за достъп до терминалите за полутечен газ на турската компания „ Боташ ", съобщи Христов. Той добави, че това е стратегически значим контракт за страната, защото дава достъп на България до международния пазар на полутечен газ и ще можем да вършим доставки от целия свят. „ Каква корупция може да има сред турско държавно дружество и българско държавно дружество ", запита той. Условията на контракта са общоприети за промишлеността, добави някогашният министър.

Христов уточни, че „ Булгаргаз " е избутан от пазара, тъй като частните компании, свързани с Политическа партия процъфтяват. България може да печели стотици милиони от контракта с „ Боташ ", това което е належащо е държавното управление да води дейна комерсиална политика, тъй че „ Булгаргаз " да търгува с всички вероятни сътрудници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР