Вижда се краят на сагата с парите за магистрала Хемус.

...
Вижда се краят на сагата с парите за магистрала Хемус.
Коментари Харесай

Разследването за източените милиони за АМ „Хемус“ приключи

Вижда се краят на сагата с парите за автомагистрала " Хемус ". Софийската градска прокуратура разгласи, че е почнала предявяване на материалите по делото, написа.

Досъдебното произвеждане е формирано на 8 ноември 2011 година и до моментакато обвинени са привлечени девет душиза управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни присвоявания и пране на 53 млн. лева Извършва се предявяване на материалите по следствието на обвинените и техните юристи. А след привършване на процедурата наблюдаващите прокурори ще преценяват предпоставките за правене и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд.

Единственото име на обвинен за източването на парите за аутобана е това на някогашния футболен арбитър Борислав Колев. Останалите настоящи лица в схематаса притежатели на строителни компании и хора, взели участие в прехвърлянето на парите. Но техните имена не са съобщавани от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Борислав Колеве обвинен, че е крайният адресат на милионите от противозаконни схеми при строителството на автомагистрала " Хемус ".Според прокуратурата 42-годишният някогашен футболен арбитър е взел участие в основаването на мрежа от компании, като " набирал и стимулирал " разнообразни хора да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за строителството на ЛОТ-5 от аутобана. Мъжът придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали.

Това се е случило 52 пъти от 18 юни до 8 септември. Така Колев получил 53 060 861 лева

За прибраните " в торби и чанти " милиони за построяването на ЛОТ-5 първо заяви вътрешният министър в кабинета " Петков " Бойко Рашков. През ноември 2021 година той разгласи, че над 60 млн. лева от предплатено платените средства за градежа на лота са преведени на кухи компании, а по-късно изтеглени в торби и чанти.

Това дело докара до конфликт сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, чийто началник тогава беше Иван Гешев. Рашков няколко пъти бе викан на разпит във връзка негови изявления пред медиите във връзка със схемата за източване на " Хемус ".

Шефът на ГДБОП по това време и настоящ вътрешен министърКалин Стояновбе упрекнат от Софийската градска прокуратура и притеглен под отговорност, че се е опитал даупражни напън върху прокурори по следствието. От държавното обвиняване твърдяха, че от ГДБОП желали по-леко обвиняване на арестувания за източването показанията му за други забъркани в схемата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР