Вижда се, че през последните месеци инфлацията намалява, но това

...
Вижда се, че през последните месеци инфлацията намалява, но това
Коментари Харесай

Инфлацията намалява, но цените се увеличават

Вижда се, че през последните месеци инфлацията понижава, само че това не значи понижаване на цените. Това значи увеличение на цените, само че с по-ниски темпове. Ситуацията към момента е тежка. За това предизвести икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова пред БиТиВи по отношение на данните за забавянето на инфлацията през месец март.

По думите ѝ цената на ресурсите се усилва заради усложнения достъп до тях. Има компании, които напущат България поради увеличение на цените на енергоресурсите, което няма по какъв начин да не се отрази върху стопанската система на страната , посочи Ваня Григорова.

Според нея страната не се е намесила съответно за понижаване на цените. Има увеличение на цените даже над равнищата, които са обосновани от високия растеж на енергоносителите, сподели тя. Ваня Григорова добави, че, в случай че таванът на надценката се направи по най-ефективния метод, на доктрина би могло мярката да е работеща. Политиците не престават да дават празни обещания, разкритикува икономистът.

Григорова счита, че има шансове за постоянно държавно управление, което да задържи инфлацията до идващите предварителни парламентарни избори. Изготвят се стратегии, откакто освен националните представителите – това демонстрира, че ръководителят на Народното събрание дефинира кои закони да бъдат признати. Това значи, че ще се блокират всички други закони, които не са импортирани от депутати , уточни тя.

В студиото на БиТиВи участва и ръководителят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който съобщи, че бизнесът има потребност от успокоение и от предвидимост . Той е песимистичен, че може да се сформира постоянно държавно управление, поради разликите сред двете обединения – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ.

Той уточни, че икономическата рецесия е тръгнала още от коронавирус пандемията, като ресторантьорите нямали никакво време за възобновяване и влезнали в други рецесии. Алибегов се оплака, че ресторантьорите са били без отплата за газа, за тока и за бензина. Всеки отрасъл е подготвен да бутне цените надолу, само че би трябвало да има държавно управление, с цел да може цените още веднъж да тръгнат към нас назад и ние да дадем обратно , разяснява Алибегов, който не увери еднопосочно, че в заведенията за хранене ще е по-евтино.

Това, което е очевидно и което Национална агенция за приходите заключва е, че страната не е ощетена от понижената ставка на Данък добавена стойност, а тъкмо противоположното, сподели още Ричард Алибегов.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР