виж галерията С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141

...
виж галерията
С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 141 г. от Първото Освобождение на Горна Джумая

виж галерията С обред по полагане на цветя бяха маркирани 141 години от Първото Освобождение на Горна Джумая.  Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм " Въведение Богородично “. В нея се включиха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград инж. Емилия Тунева, зам.-областният шеф Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и жители.

Възпитаници на Център за личностно и  креативно развиване на децата на Благоевград, с началник Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 година съветските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод конница, с цел да разузнае действителното състояние, след него идва и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.  Военната акция по преодоляването на град Горна Джумая приключва сполучливо. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е открита на няколко километра северно от града и той остава още веднъж в границите на турската империя.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР