виж галерията Благоевградската общественост отбеляза 147 години от рождението на видния

...
виж галерията
Благоевградската общественост отбеляза 147 години от рождението на видния
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 147 г. от рождението на Гоце Делчев

виж галерията Благоевградската общност означи 147 години от рождението на видния български бунтовник Гоце Делчев. В знак на благодарност и поклонение към делото и личността на Гоце Делчев цветя поставиха регионалният шеф Бисер Михайлов, заместник-областния Иван Стоянов, Иво Николов - заместник-кмет по стопанска система и финанси на община Благоевград, представители на политически партии, културни институции, образователни заведения, общественици и жители.

Знакови моменти от живота и делото на огромния български бунтовник припомниха Яна Янакиева и Румен Кулянин - чиновници в отдел " Култура “ в Община Благоевград.

Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година напомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, национализъм и почитание на фамилните полезности, той остава в историята като най-значимата фигура в битката за освобождението на българските земи, оставени под турско иго след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е създател, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, създава техните стратегии и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата " Аз разбирам света само като поле за културно състезание сред народите " носят своето пророческо обръщение и в наши дни.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР