Виетнамската комунистическа партия прие в сряда оставката на президента Во

...
Виетнамската комунистическа партия прие в сряда оставката на президента Во
Коментари Харесай

Президентът на Виетнам подаде оставка след една година на работа

Виетнамската комунистическа партия одобри в сряда оставката на президента Во Ван Туонг , се споделя в изказване на държавното управление, цитирайки " дефекти ", в символ на политически разтърсвания, които могат да навредят на доверието на задграничните вложители в страната, предава " Ройтерс ".

Правителството сподели в изказване, че Туонг е нарушил разпоредбите на партията , като добави, че тези " дефекти са повлияли отрицателно на публичното мнение, засягайки репутацията на партията, страната и него персонално ".

Централният партиен комитет, върховен орган за взимане на решения в управлявания от комунистическата партия Виетнам, утвърди оставката на Туонг единствено към година след избирането му.

Президентът има значително церемониална роля , само че е една от четирите най-високи политически позиции в нацията от Югоизточна Азия.

Заседанието на комисията предшества изключителната сесия на Народното събрание на Виетнам, планувана за четвъртък, когато се чака депутатите да потвърдят решенията на партията.

Големите промени в управлението на еднопартийната страна в последно време бяха свързани с широкомащабната акция за битка с подкупите, която има за цел да изкорени необятно публикуваната корупция , само че също по този начин се подозира от критиците, че е инструмент за политически вътрешни битки.

53-годишният Туонг напусна поста дни откакто виетнамската полиция разгласи ареста за хипотетична корупция преди десетилетие на някогашен началник на провинция Куанг Нгай в централен Виетнам, който е служил, до момента в който Туонг е бил партиен началник там.

Туонг беше необятно считан за непосредствен до генералния секретар Нгуен Фу Тронг, най-влиятелната фигура във Виетнам и основният проектант на акцията против корупцията.

Миналата година, когато някогашният президент Нгуен Суан Фук се отдръпна, откакто партията го упрекна в " нарушавания и непозволени дейности " от чиновници под негов надзор.

Настоящата политическа рецесия може да бъде решена с бързото избиране на нов президент , само че остават рисковете повтарящите се смени на висши водачи да навредят на бизнес настроенията в страна, която е мощно подвластна от задгранични вложения.

Фондовата борса в Хо Ши Мин, главната борса в страната, з агуби в понеделник близо 3% в първите часове на търговия , откакто започнаха да циркулират вести за идната оставка на президента.

Нетните продажби на задгранични вложители през първите два дни от седмицата възлизат на към 80 милиона $ , съгласно брокер Mirae Asset Securities.

" Отстраняването на Туонг може да докара до в допълнение закъснение на политическите и административните решения, защото чиновниците са по-загрижени за арката на антикорупционната акция ", сподели основан във Виетнам консултант на задгранични корпорации, отбелязвайки обаче, че позицията на Виетнам по основни политики няма да се промени.
 Съединени американски щати приветстват
Съединени американски щати приветстват " забележителното " подсилване на връзките в защитата с Филипините

Двете страни са обезпокоени от дейностите на Китай в Индо-Тихоокеанския регион
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР