Вие имате една страхотна способност, за която най-вероятно изобщо не

...
Вие имате една страхотна способност, за която най-вероятно изобщо не
Коментари Харесай

Можем да различим топла от студена вода по звука

Вие имате една страхотна дарба, за която най-вероятно въобще не подозирате – умеенето да различавате топла от студена течаща вода единствено по звука. 

Ако не ни вярвате, вижте видеото по-долу от YouTube канала на Тим Скот, в което гостува Стив Молд и което включва звуците от топла и от студена вода. Ще видите какъв брой елементарно можете да установите разликата сред двете. 

Това, което се случва, е че мозъкът неумишлено се е научил да улавя разликите сред двата звука от хилядите пъти, в които сме чували да се наливат студени и топли питиета през живота си. Може би в никакъв случай не сте се замисляли за тази разлика, само че ето, че тя е налице. 

И по този начин, за какво звуците се разграничават? Всичко опира до вискозитета, или плътността, на водата. 

Ще забележите, че Стив не навлиза в подробни пояснения за динамичността на флуидите, само че в резюме, молекулите в по-плътната студена вода имат по-малко сила, което значи, че се движат по-бавно. Както ще видите от демонстрацията във видеото, елементарно е да си визиите тази разлика от образеца със студения мед, който е гъст и леплив, и горещия, който тече свободно. 

По същата причина в студената вода се чува по-малко бълбукане. Затова и звукът от студената вода е с по-ниска периодичност. Топлата вода издава тон с по-висока периодичност, когато се разплисква в чашата, тъй като нейните молекули се движат по-бързо. 

Начинът, по който температурата трансформира водата – и всяка една течност – се отразява върху всичко към нас – от вътрешността на фризера до климатичните промени, само че учените към момента има какво да научат за тези феномени. 

Не пропускайте да чуете разликата сред звуците във видеото по-долу. Можете да извършите този любопитен опит и вкъщи. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР