Видовден дойде много бързо. Пандемията показа дупката в здравната система

...
Видовден дойде много бързо. Пандемията показа дупката в здравната система
Коментари Харесай

Медсестрата Мая Илиева: Пандемията показа дупката в системата

Видовден пристигна доста бързо. Пандемията сподели дупката в здравната система и всички дефекти. Това съобщи Мая Илиева от Синдиката на българските медицински експерти (СБМС) преди да внесат подписка с 11 806 подписа в Министерския съвет.

По думите й по този начин, както почнал митингът на медицинските сестри на 1 март предходната година, по този начин настояванията им не се трансформирали, само че не се и изпълнили.

Ние чакахме, че колапсът в опазването на здравето ще се случи след 2-3 години - тогава, когато и най-младите се уморят от тази специалност, посочи Мая Илиева.

Медицинските сестри желаят решение на проблемите им незабавно, само че от кого било огромна въпросителна. Те недоумяват за какво като има Национален съвет за тристранно съдействие се дискутират проблемите на бизнеса и туризма, само че не и проблемите на медицинските сестри.

Това е всеобща процедура, само че води до разпространение на ковид

Мая Илиева се надява ръководещите да свършат нещо в този момент, тъй като с помощта на тяхното безхаберие и лобистките ползи, безхаберието на обществото и на работодателите си тъпчат на едно място. "Тъпчем си в старите коловози и системата продължава по същия метод " сподели тя.

Медицинските сестри нямат желание да изнудват ръководещите, упорстват да има дълготрайна тактика за опазването на здравето. Ако няма такава, те са подготвени да си сменят специалността.

Предизвестия за овакантяване са подали 16 от 20-те лекари

Много от лечебните заведения са в колапс и доста от хората напуснаха. По думите на Илиева и обещаните 1000 за медиците на първа линия са били за да бъдат задържане те на старите си заплати.

Припомняме, че на 1 март предходната година медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР