Видин. Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир Успение Богордично дари

...
Видин. Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир Успение Богордично дари
Коментари Харесай

Видин: Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил дари на Държавен архив – Видин фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 г.

Видин. Архимандрит Самуил, свещеник на Бачковския манастир „ Успение Богордично ” подари на Държавен списък – Видин първото фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 година, оповестиха за Радио „ Фокус “ – Видин от архива. Ценното издание е получил шефът на архива Светлана Кръстева. Фототипното издание на Четвероевангелието е дело на издателство „ Меотдиеви книги ”, част от поредицата му „ Хилядолетие на българското християнско изкуство ”. Отпечатано е по специфична технология в 1000 екземпляра.
Преди година архимандрит Самуил, свещеник на Бачковския манастир служеше в храм „ Света Петка “ във Видин и видинчани към момента пазят положителни мемоари от неговата благочестива активност.
Четвероевангелието е една от най-ценните книги от българското минало. През 2017 година тя е вписана в межуднародния указател на ЮНЕСКО в раздела „ Паметта на света ”. Оригиналът се съхранява в Британската библиотека в Лондон.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР