Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията

...
Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията
Коментари Харесай

Гласуваме изцяло с машини, ще има и видеонаблюдение

Видеонаблюдение в изборния развой ще има. ЦИК ще дефинира изискванията и реда, по който това да става. Техническото поръчителство ще бъде обезпечено от Министерския съвет. Няма ограничаване за броя изборни секции в чужбина. Това взеха решение депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на измененията в Изборния кодекс.

Беше решено, че 100% машинно гласоподаване ще има към този момент на изборите. Машинен избор ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е разрешен и при непреодолими външни условия. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на гласоподавателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявки за гласоподаване. Става въпрос за 245 секции в чужбина, които обаче се чака да набъбнат докъм 700, откакто отпадната рестриктивните мерки за формиране на секции в страните отвън Европейски Съюз.

73% от хората са избрали да гласоподават с хартиена бюлетина, би трябвало да се вземе поради и тяхното предпочитание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има броене на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е належащо, с цел да са задоволително, съобщи шефът на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров. Той изясни, че заплащането на доставените машини е планувано за края на май – началото на юни. И добави, че се оправят добре във Филипините, където машинното гласоподаване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало огромна емигрантска общественост.

Приема се машинно гласоподаване, без да има и.възможност за такова, откакто стана ясно, че няма опция да бъдат обезпечени машини за всички секции, разяснява Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той изясни, че депутатите от ГЕРБ-СДС не гласоподават, тъй като се разиграва юридически фарс. Не е допустимо в закона да бъдат записани неща, които не могат да бъдат изпълнени и се залагат огромни мини пред изборния развой, предизвести Чолаков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР