Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното

...
Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното
Коментари Харесай

В Правителствена болница са подслушвали висши държавни служители

Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специфичното поделение, обслужващо висшия държавен уред е открито от проверяващ екип в МБАЛ Лозенец (Правителствена болница). То е било конфигурирано от частна компания и никой от болничното заведение е нямал достъп до записите. Няма и предупредителни табели, че пациентите са били записвани. Това е открила инспекция на новото управление на болница " Лозенец ", оповестява проверяващият уебсайт, който е получил достъп до отчета от инспекцията по реда на Закона за достъп до социална информация. През юни някогашният шеф Любомир Спасов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров след шокиращи разкрития за противозаконни трансплантации и източване на НЗОК. Докладът от инспекцията е от юли месец, само че не е показан обществено.

Здравният министър Стойчо Кацаров не е дал отговор на запитванията на Bird.bg за коментар по отношение на този отчет, само че го е дал след искане по ЗДОИ. " Тази поверителност може да се изясни със скандалния факт на подслушване на висши държавници без никакъв надзор и компроматите, които вероятно са насъбрани от бившето управление на болничното заведение ", написа проверяващият уебсайт.

По принцип съществуването на видеокамери в болнични отделения и стаи в страната не е казус, само че пациентите би трябвало да бъдат осведомени за тях. Наличието на микрофони обаче е по-скоро изолиран случай.

Освен подслушването са открити и други фрапантни нарушавания. 29 чиновници са били на щат като мъртви души, без да работят, в това число едно умряло лице. Изпълнителният шеф Любомир Спасов е получил 535 хиляди лв. в допълнение материално стимулиране (ДМС) за 2020 година без да има подписан контракт. Архивът на публичните поръчки се води единствено на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални контракти за десетки милиони, поради които болничното заведение е задлъжняла към ББР. Доставчици на инсталация и консумативи за стотици милиони лв. са с открита съгласуваност с болничното заведение, въпреки че не излиза наяве каква тъкмо е тя. Автомобили, закупени от болничното заведение, се употребяват за персонални цели. В касата се поддържа наличност от стотици хиляди лв. и така нататък, демонстрират още резултатите от инспекцията.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР