Видео срещата продължи с три часа повече от предвиденото ©

...
Видео срещата продължи с три часа повече от предвиденото ©
Коментари Харесай

Сблъсъкът в ЕС за общи икономически мерки: Виртуална среща, реални разногласия

Видео срещата продължи с три часа повече от плануваното

© Министерски съвет Срещата на върха сред водачите на Европейски Съюз нощес беше виртуална. Разногласията и разногласията бяха напълно действителни.

Заявената от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел цел на телеконференцията беше амбициозна - разискване на тактика за тласъци, сходен на проекта " Маршал ", против последствията от ковид върху стопанските системи. " И когато споделям сходна на проекта " Маршал ", го споделям със мощна упоритост, " съобщи през вчерашния ден Мишел пред белгийската тв LN24. Защото икономическият потрес за бизнеса значи, че " би трябвало да сме дейни доста скоро. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След траялата над пет часа видео среща стана ясно, че " доста скоро " значи след две седмици. Защото единственото, за което съумяха да се схванат водачите на Европейски Съюз, е да трансферират задачата на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната), която до две седмици да им показа хрумвания за " пандемична спешна помощ " за стопанската система.

Отново Север против Юг

Основната разграничителна линия се оказаха така наречен " корона облигации " - остарялата концепция за издаване на общ дълг в еврозоната, пакетирана с ново име в новата рецесия. И сблъскалите се лагери също се оказаха добре познатите - Север против Юг. Като още веднъж изплува недоизлекуваната горчилка към еврокризата преди години и напълно пресният яд от забавената помощ с здравно съоръжение от останалите в Европейски Съюз за Италия.

Италианският министър председател Джузепе Конте, разгневен от непреклонната опозиция против корона облигациите от страна на Германия и Холандия, в един миг е заплашил да не поддържа заключителното изказване на водачите от срещата. " Трябва да реагираме с новаторски финансови принадлежности, " декларирал е Конте съгласно италиански източник, представен от Politico. И е сложил ултиматум към Брюксел до 10 дни да има " съответно решение ".

В поддръжка на Конте се е намесил испанският министър председател Педро Санчес и по този начин двете страни, ударени най-тежко от ковид, са формирали обединен фронт. " Ако в този момент не предложим единен, мощен и ефикасен отговор за тази икономическа рецесия, освен следствията й ще бъдат по-продължителни, само че и ще изложим на риск целия европейски план. Не може да повтаряме същите неточности от финансовата рецесия от 2008 година - които посяха семената на недоволството и разделянето в европейския план и предизвикаха възхода на популизма, " декларирал е Санчес.

Между нужното и вероятното

След серия маневри финалното компромисно изказване въпреки всичко е било избавено. Финансовите министри получават мандат да показват оферти, въпреки да не ясно тъкмо какво включва този мандат. В текста на никое място не е упоменат да вземем за пример Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), избавителният фонд на еврозоната. В последните седмици има апели поради изключителните условия механизмът да се отвори по-широко, което може да даде достъп и на страни отвън еврозоната като България до него. ЕСМ има оптимален потенциал за разпределяне на заеми до 500 милиарда евро, само че от него са употребявани към 90 милиарда евро.

Пропускането на ЕСМ във финалния текст е дребна победа за Италия, която се опасява, че експлицитното му споменавано би отстранило всевъзможни други варианти. Но немският канцлер Ангела Меркел беше безапелационна след срещата, че ЕСМ и неговите кредитни линии са единственият механизъм, който стои на масата в борбата с рецесията и корона облигациите не са на дневен ред. " ЕСМ е пожеланият инструмент, " съобщи Меркел.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентену сподели през вчерашния ден, че финансовите министри ще се съберат идната седмица, с цел да работят по поставената им задача. Но след продължаващите конфликти сред фискалните " ястреби " Берлин и Хага от една страна и апелите за деяние от Рим, Париж и Мадрид от друга, не е ясно по какъв начин ще се стигне до общо решение. Холандският министър председател Марк Рюте през вчерашния ден още веднъж настоя, че потреблението на средства от ЕСМ би трябвало да бъде съпроводено със прецизни условия, което е анатема за страните от южния блок на Европейски Съюз. Остава и огромният въпрос какво ще се прави с новите задължения, които страните натрупат поради националните избавителни проекти в рецесията с ковид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР