Видео, което показва как Алберт Айнщайн обяснява своето най-популярно уравнение

...
Видео, което показва как Алберт Айнщайн обяснява своето най-популярно уравнение
Коментари Харесай

Видео показва как Айнщайн обяснява най-популярното си уравнение

Видео, което демонстрира по какъв начин Алберт Айнщайн изяснява своето най-популярно уравнение (може би даже най-популярното въобще) във физиката, бе споделено неведнъж в Twitter.

Разбира се, става дума за E=MC 2 , което разказва равенството на маса и сила.

„ То води началото си от специфичната доктрина на относителността, където масата и силата съставляват разнообразни прояви на едно и също нещо – една в прочут смисъл непозната идея за средностатистическия човек “, споделя Айнщайн във видеото.

„ Освен това уравнението E е равно на MC на квадрат, при което силата се равнява на масата, умножена по скоростта на светлината на квадрат, демонстрира, че доста дребни количества маса могат да бъдат преобразувани в доста огромни количества сила и противоположното. Масата и силата действително са еквивалентни съгласно формулата, упомената нагоре. Това бе демонстрирано пробно от Кокрофт и Уолтън през 1932 година “

В рамките на въпросния опит Джон Кокрофт и Ърнест Уолтън бомбардират берилий с лъч от фотони. Целта им е да провокират разпадането на атомното ядро. В края на краищата съумяват – двамата разделят лития на две хелиеви ядра. Докато Кокрофт и Уолтън мерят общата кинетична сила на новото хелиево ядро обаче, двамата виждат че тя е по-голяма от тази на първичните водородни и литиеви ядра, само че че в същото време е изгубена и маса със съответното количество. По този метод на процедура те удостоверяват E=MC 2 .

След като повтарят своя опит с най-различни други атомни ядра, през 1951 година Кокрофт и Уолтън получават Нобеловата премия за физика.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР