Видеата, направени с т.нар. дийпфейк технология - когато реално и

...
Видеата, направени с т.нар. дийпфейк технология - когато реално и
Коментари Харесай

„Провери фактите“: Дийпфейк технологиите – между фалшивото и реалното

Видеата, направени с така наречен дийпфейк технология - когато действително и подправено се сливат в едно, не са феномен, протичащ се единствено със международни обществени персони.

През последните месеци и български политици станаха жертви на дийпфейк (дълбока имитация – бел. ред.).

Видеото с Денков наподобява като послание към нацията и подканва феновете да вземат участие в капиталова скица

Първо министър председателят Николай Денков, за който се внушаваше погрешно, че събира персонални данни.

След това и президентът Румен Радев - като част от неистинска реклама на „ Лукойл “.

Видеото приканва за вложение в планове на „ Лукойл “

Преди дни и някогашният министър председател Кирил Петков. Той попадна в 3-минутно видео с лица на bTV. Този път с апел за вложения в приложение за бързи облаги, сякаш ръководено от Илън Мъск.

Как да разпознаваме киберизмамите?

Използвани са действителни фрагменти от посещение на Кирил Петков в " Лице в лице ", както и от емисия на bTV Новините.

„ Целта е една-единствена - да може да се злоупотреби с доверието на потребителите, да бъдат финансово ощетени, да се тества до каква степен те са осведомени с тази технология, дали могат да оценят истината от лъжата. За страдание, едно от последните изследвания на Европейски Съюз потвърди, че обществото в България е най-податливо на лъжлива информация, на дезинформация “, изясни специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

Снимка: bTV

Качеството на популяризираните дийпфейк видеа е друго.

„ Някои са много положителни, а други - не толкоз. Това се дължи на другите платформи, които се употребяват - дали са безвъзмездни или платени, защото сега съществуват може би стотици платформи, на които посредством изкуствен интелект да направиш така наречен превръщане на лицата или дийпфейк видео “, добави той.

Юксел Кадриев, Цветанка Ризова и Бесте Сабри са вкарани в сходни подправени сюжети

Един от знаците на фалшифицираните видеа е, че качеството на картината е неприятно. Има и разминавания в говора.

Снимка: bTV

„ Аудио и видео механически безусловно има белези, по които да открием дали това видео е дийпфейк видео, или не. Трябва да разбием казуса на две елементи - едното е синтезът на речта, като част от процеса, а другият е наслагването на така наречен „ липсинг “ или синхронизиране на устни. Типично за синтеза на речта - може би, в случай че се сещате и от предходни дийпфейк видеа, които сме виждали в интернет на български политици, думите, които произнасят към цифри и даже самите цифри, не звучат чисто, не звучат естествено “, изясни Мартин Стаменов, специалист по изкуствен интелект.

Снимка: bTV

„ В подтекста на идните избори - както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, представете си обстановката от 2019 с " Кеймбридж Аналитика “ - абсурдът, когато се използваха настройките на американското общество. И в този момент върху това цялото нещо прибавим и изкуствен интелект, какъв брой доста по-големи могат да бъдат следствията. Така че в действителност забавни времена предстоят тази година “, добави Любомир Тулев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР