Видеа от руската инвазия в Украйна заливат в момента интернет.

...
Видеа от руската инвазия в Украйна заливат в момента интернет.
Коментари Харесай

Тези пет видеа за войната в Украйна са фалшиви


Видеа от съветската инвазия в Украйна заливат сега интернет. Но не всички от смразяващите фрагменти са същински. Пет образеца:

Тази фотография не е подправена: разрушена постройка в Киев

Нали знаете, че най-вече се лъже по време на война?

В момента из обществените мрежи се популяризират редица видеа,. Да забележим защо става дума.

Фейк №1: Руски бойци честват
Фейк №1
Това видео, което стана вирално в мрежите, сякаш демонстрира мъже и дами от съветската войска малко преди. Заснети са явно в станция на метрото, само че другояче всичко друго с настояща дата е измислица. Видеото е от 2018, снимано е в Узбекистан и демонстрира концерт на узбекски боен отбор, който в действителност се организира в станция на метрото - в Ташкент.

Фейк № 2: Изглежда напълно същинско
Фейк №2
Нападащи изтребители във вечерното небе, огнени залпове и превъзбуденото заглавие: " Господи!!! Русия атакува Украйна! Вижте това видео! ". Повечето консуматори бяха уверени, че виждат нахлуване на съветски бойни самолети против украинската армия долу на земята. Да, но не. Кадрите са от компютърната игра " Arma 3 ". Не за пръв път фрагменти от компютърни игри се употребяват като сякаш новинарски видеа.

Фейк № 3: Истина или авиошоу?
Фейк №3
Едно видео, оповестено в обществената мрежа Туитър, се кичи с изказванието, че е " репортаж онлайн от войната в Украйна ". Във видеото се вижда ято изтребители, което прелита с бръснещ полет ниско над града. Но анализът на картината демонстрира, че видеото е снимано през 2020 година и демонстрира авиошоу над Москва.

Фейк № 4: И медии се хващат в клопката

В объркана и напрегната обстановка като сегашната даже публицисти и цели медии могат да се подведат. Така да вземем за пример телевизионният канал на огромния немски тривиален вестник " Билдцайтунг " излъчи фрагменти, които сякаш демонстрират стотици съветски парашутисти в полета им към земята за десант.

Водещият на новинарската емисия съобщи, че фрагментите били от небето над Харков. Но същото това видео можеше да се види във Facebook още през 2016 година. Тогава се твърдеше, че това е обучение на съветски десантчици.

Фейк № 5: Не е съветска бомба, а гръмнала бензиностанция
Фейк №4
Това видео, което се върти в обществената мрежа ТикТок, претендира да демонстрира бомбено нахлуване в Украйна един ден преди съветското навлизане. И тук при деликатна инспекция се откриват фрагменти от същия гърмеж, въпреки и от друга вероятност. Оказва се, че това е детонация на бензиностанция в Новосибирск от предишното лято. Ако човек се вгледа добре, незабавно ще забележи и друго: дърветата и храстите са прекомерно зелени за месец февруари в Украйна.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР