Видът на евромонетите с български символ ще бъде избран чрез

...
Видът на евромонетите с български символ ще бъде избран чрез
Коментари Харесай

Гласуваме как да изглеждат българските монети в евро

Видът на евромонетите с български знак ще бъде определен посредством образуване на национално гласоподаване. Това е записано в информационната тактика за въвеждане на единната европейска валута. Тя бе призната през вчерашния ден от Координационния съвет за подготовка за участие в еврозоната и оповестена от Министерството на финансите, съобщи БНР.

Евромонетите имат две страни - обща, която е за всички страни и национална, върху която всяка страна - членка на еврозоната има свое лично разпознаваемо и емблематично изображение.
-->
В информационната тактика е записано, че ще бъде разгласен конкурс за изображенията на монетите от едно и две евро, както и от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

Най-добрите пет оферти ще бъдат подложени на национално гласоподаване, а те ще бъдат определени от " особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване ".

За да бъде изобразено на монета едно изображение, има редица механически специфики, които би трябвало да бъдат спазени.

Комуникационната акция включва редица събития, както и изпращане на нелични писма с информация за въвеждането на еврото, за защитните характерности на евробанкнотите и монетите, за вероятните способи за продан на валута и други механически условия за смяната.

" Към писмата ще има карти-калкулатори, посредством които всеки жител ще може образно да разбере по какъв начин ще се прави пресмятането на стойностите от лв. в евро ", е записано още в тактиката. Предвиждат се и мобилни известия, както и евромобил – " особено брандиран автомобил/бус да пътува из страната в границите на 100 дни преди въвеждането на еврото, за информация за валутата ".

Логото и мотото на акцията също ще бъдат определени след конкурс с награден фонд. Основната ѝ цел е бистрота и осведоменост на обществото.

Целевата дата за въвеждане на единната европейска валута е януари 2024 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР