Ветеран отвори оръжеен магазин. Когато борещ се войник го помоли да прибере огнестрелните си оръжия – той започна да спасява животи

...
Когато Кейлъб Морс получи обаждане от своя приятел от армията,
Коментари Харесай

Когато Кейлъб Морс получи обаждане от своя приятел от армията, с когото е служил в Ирак, и съобщи, че е в Луизиана, той имаше чувството, че нещо не е наред.

Той не можеше да разбере защо неговият приятел, който живееше в Колорадо Спрингс, изведнъж се появи на юг. Морс казва, че му казал: „Човече, обичам да те имам тук. И жена ми, и децата ми обичат да те виждат и всичко останало. И ти си страхотен да си наоколо, но никога не би се преместил в Луизиана.“

Няколко дни по-късно приятелят му се появи в Rustic Renegade, оръжеен магазин и стрелбище, които 39-годишният Морс отвори в Лафайет, Луизиана, около година по-рано през 2018 г., след като напусна армията, където служи в битката част 2-ра пехотна дивизия батальон специални войски. Приятелят му пристигна с колата и кучето си. Той отвори багажника и започна да разтоварва колата си, спомня си Морс. Той започна да внася всички тези оръжия в магазина, Морс каза: „И аз си казвам, братко, какво правиш?“

съобщава, че 26 993 души са загинали от самоубийство с огнестрелно оръжие. Смъртните случаи, причинени от самоубийства с огнестрелно оръжие, са най-високи за всички времена и непрекъснато се увеличават, почти без прекъсване, от 2006 г. насам според изследователи от Училището по обществено здраве „Джон Хопкинс“.

В популацията на ветераните проблемът е остър; в своя Национален доклад за предотвратяване на самоубийствата сред ветераните за 2022 г. Министерството на ветераните установи, че процентът на самоубийствата през 2020 г. е бил 57,3% по-висок за ветераните.

Сред самоубийците ветерани са по-често използвани оръжия, при 71%, отколкото при останалата част от населението, при 50,3%, според CDC.

По някакъв начин, друг ветеран за кратко време по-късно дойде в магазина на Морс и каза на Морс, че той също е в лошо положение. Ветеранът помоли Морс да държи оръжията си на Rustic Renegade. Морс решава да създаде система, която регистрира оръжията в книгите на магазина и дава на ветерана касова бележка и му казва да вземе оръжията си, когато се почувства по-добре. Морс каза, че не мисли за това. Други ветерани оставиха оръжия „около дузина пъти“ за малко повече от година, каза той, когато получи обаждане от Гала Тру.

Вярно, доцент в Медицинския факултет на Луизианския държавен университет, който проучва усилията на общността за предотвратяване на самоубийствата на ветерани, се срещна с Морс през 2021 г. Тя се координираше с търговци на дребно на огнестрелни оръжия, които се интересуваха от предоставянето на опции за тези в криза, които искали да съхраняват огнестрелни оръжия извън домовете си.

„Опитваме се да създадем време и дистанция между човек с психична криза и заредено огнестрелно оръжие“, каза Тру. Проектът Armory стартира в Луизиана през 2021 г. с трима търговци на дребно, които се интересуват от предоставяне на складове. Чрез безвъзмездна помощ от администрацията на ветераните Тру и нейният екип предоставиха инфраструктура и ресурси на търговците на дребно на огнестрелни оръжия за изграждане на мрежи и партньорства.

Луизиана се присъедини към девет други щата, включително Колорадо, Ню Джърси, Мисисипи, Мериленд и Вашингтон в нарастващия брой общности, които са създали временно съхранение извън обекта за огнестрелни оръжия. През 2018 г. Колорадо създаде първата си щатска карта, показваща съхранение или места, които обмислят съхранение. Други щати последваха, като изградиха подробни онлайн карти, които показват търговците на дребно, които могат временно да държат огнестрелни оръжия. Администрацията на Байдън подкрепи съхранение извън сайта за предотвратяване на самоубийства.

Експертите по предотвратяване на самоубийства знаят, че хората в криза, които нямат лесен достъп до оръжие, вероятно няма да намерят друг начин да се самоубият. Експертът по превенция на самоубийствата Майк Анестис, изпълнителен директор на Центъра за изследване на насилието с огнестрелно оръжие в Ню Джърси и професор в университета Рутгерс, каза, че няма други методи, които са толкова „близки до толкова смъртоносни, колкото огнестрелните оръжия за самоубийствена смърт“. Около 90 до 95% от опитите за самоубийство с огнестрелно оръжие ще доведат до смърт, докато по-малко от 5% от всички други опити ще доведат до смърт, каза той.

В страна, която вече има приблизително 400 милиона оръжия в обращение, решението просто не може да бъде в забраната на огнестрелните оръжия или спирането на хората да ги купуват, каза Анестис.

Анестис каза навън съхранението е подход за обществено здраве, подобен на подходите при проблеми като шофиране в нетрезво състояние е „вземане на ключовете“ – и ограничаване на достъпа.

„Научихме, че най-добрият начин да предотвратим резултата, който се опитвате да избегнете, е да ограничите достъпа на индивида до метода, който може да причини този резултат“, каза Анестис.

Собствениците на оръжия трябва да могат да вземат решения, които им позволяват да запазят контрола върху своята автономия, както и да отговарят на техните ценности, каза Анестис. Външното съхранение може да бъде законен - ​​и наистина ефективен - начин за предотвратяване на наранявания и смърт, каза той. Временното съхранение също служи като решение за собствениците на огнестрелни оръжия, които може да не искат пистолет в дома си по различни причини, като например посещение на внук или ако тийнейджър или друг член на семейството се бори в дома.

И True, и Morse казват, че за да успеят тези програми, оръжейните магазини трябва да могат да участват – така че собствениците на оръжия да могат да почувстват, че имат безопасно място за съхранение на огнестрелните си оръжия. Собствениците на оръжия обикновено не могат просто да предадат огнестрелните си оръжия на когото поискат. Федералният закон не забранява на хората да съхраняват оръжия един за друг на лична основа, но всеки щат има различни разпоредби, които казват кой може да държи оръжие и кой носи отговорност.

Някои щати, като Вашингтон и Върмонт, позволяват на най-близките или разширените членове на семейството да държат оръжие, ако член на семейството е в криза. Но други щати, като Ню Йорк или Масачузетс, забраняват трансфера на всякакви огнестрелни оръжия. И тъй като държавите имат такава смесица от закони, изследователите - и магазините за огнестрелни оръжия - смятат, че тези магазини могат да бъдат най-доброто хранилище за външно съхранение. Но бизнесът трябва да бъде защитен, каза Тру. Тя каза, че един от основните въпроси, които собствениците на магазини за огнестрелно оръжие задават при стартирането на проекта Armory, е „Ако човек продължи да се самонаранява, може ли търговецът на огнестрелно оръжие да бъде съден и да загуби бизнеса си?“

Каза Морс, когато първо решил да започне своята програма, той се свързал с адвокат, който казал: „Не, не, вие се отваряте към много отговорности. Какво ще стане, ако им върнете огнестрелното им оръжие и те се самоубият?“

< p>Морс каза, че така или иначе ще прибере оръжията. Той отговори на адвоката: „Просто искам да им дам пауза – онзи момент във времето, в който те казват: „Виж, на някой му пука, може би животът не е толкова лош.“

В Луизиана, коалицията работи за приемане на законодателство, според което собствениците на оръжейни магазини няма да носят отговорност. Законодателството беше прието "лесно" с "много малко притеснение", каза Тру. Коалиции в Тексас и Орегон се опитват да приемат подобни закони, каза тя.

През юли 2023 г. ATF издаде отворено писмо до FFL и оръжейните магазини, в което разяснява как законно и безопасно да се съхраняват огнестрелни оръжия за физически лица.

Една опция е предоставянето на шкафове за съхранение на оръжия в оръжейния магазин, които отделно лице може да отвори и да постави огнестрелните си оръжия вътре. „В тази ситуация FFL не „получава“ или „придобива“ огнестрелното оръжие в своя инвентар, нито FFL поема контрола върху огнестрелното оръжие на лицето“, се казва в писмото, което може да намали отговорността за оръжейни магазини, които искат да предоставят навън съхранение за други.

Морс каза след две бойни обиколки в Ирак, служба в Националната гвардия и след това работа като военен изпълнител в Ирак в продължение на четири години, по същество „бягайки от проблемите си“, той изпаднал в депресия, завръщайки се у дома до Луизиана. Подобно на много други войници, той се бореше, когато влезе в общество, което често не разбира военните, служили в битка. Той каза, че е оцелял благодарение на подкрепата на съпругата си, която е негова любов от гимназията, и двете му деца.

Той каза: „Знам какво е да имаш това тъмно място. Знам какво е да имаш тази тежест на раменете си, където се чувстваш сякаш знаеш какво, гадно ми е. Знаеш ли, не успях ."

От този първи път Морс казва, че е съхранявал около 100 огнестрелни оръжия, ако не и повече, за ветерани, които смятат да наранят себе си или други, и е инсталирал външни шкафчета за съхранение в магазина си.

„И това беше благословия“, каза той. „Беше голяма благословия да помагам на хората.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР