Вестготите били един от двата основни клона на източногерманското племе

...
Вестготите били един от двата основни клона на източногерманското племе
Коментари Харесай

Кои са вестготите?

Вестготите били един от двата съществени клона на източногерманското племе готи. Другото племе били остготите. Готите били измежду немските нации, които изиграли най-голяма роля за падението на Римската империя по време на Великото преселение на народите и образуването на западноевропейската просвета.

Около 291 година готите се заселили в земите на Дакия. През 4 век сл. Хр. се разделили на две съществени групи – западни и източни. Римляните почнали да ги назовават вестготи и остготи.

През 376 година в Дакия нахлули хуните на Атила. Вестготите били разгромени и потърсили избавление на юг от Дунав в земите във притежание на Римската империя, като се съгласили да пазят тези земи от нападения. Обещаното им възнаграждение и храна обаче не стигнали до тях заради закононарушенията на римските служители и вестготите се разбунтували, започвайки да ограбват балканските провинции на Рим. На 9 август 378 година те изцяло разгромили армията на римския император Валенс на равнините отвън Адрианопол, убивайки самия държател – събитие, което раздрусало радикално Римския свят.

Още четири години вестготите траяли да се скитат в търсене на земи, на които да се заселят. Наследникът на Валенс, император Теодосий I, ги заселил в Мизия (дн. Северна България) през октомври 387 година като федерати, като им дал земя и им наложил задължението да пазят границата. Очевидно по време на този интервал вестготите приели арианското християнство.

Готите останали в Мизия до 395 година, когато под управлението на Аларик напуснали региона и се преместили първо на юг в Гърция, а по-късно в Италия. Около 401 година още веднъж почнали да водят война с Рим, като неведнъж опустошавали земите му.

 статуетки от вестготите

Кулминацията на тази омраза настъпила през 410 година, когато под управлението на краля си Аларик завладяли считания за непревземаем Рим. През същата година Аларик умрял и бил завещан от Аталф, който предиздвикал вестготите да се заселят първо в южната Галия, а по-късно в Испания (415).

В Испания в началото вестготите се заселили като федерати, само че в следствие се оповестили за самостоятелни. По това време историците почнали да приказват за Вестготското царство, като първият същински монарх на новата страна бил Теодорик I.

Вестготското царство бързо се трансформирало в преобладаваща мощ на Иберийския полуостров. Първо изтласкали римляните, по-късно унищожили кралствата на аланите и вандалите. Така страната се разпостряла на земите на днешна Испания, Португалия, Южна Франция и елементи от Италия.

Дори и откакто през 507 година франките разгромили вестготите, отнемайки им Аквитания (Южна Франция), те останали преобладаваща мощ в Европа за идващите 200 години.

Вестготите последователно приели католицизма и основали мощна монархия с богата просвета.

Краят на Вестготското царство настъпил ненадейно. През 718 година от юг, през земите на днешно Мароко, в земите им нахлули арабите. След няколко тежки провали кралството рухнало, а Пиренеите паднали под сянката на полумесеца.

Свободни останали единствено Северзападните земи на Иберийския полуостров, където се издигнало дребното вестготско кралство Астурия, което водело непрекъснати войни с нашествениците и дало начало на Реконкистата – войните за избавление на Испания от маврите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР