Вещи лица извършиха пълното преброяване на бюлетините на всичките 339

...
Вещи лица извършиха пълното преброяване на бюлетините на всичките 339
Коментари Харесай

32 хил. лв. адвокатски хонорар и 37 хил. лв. за експертизата ще плаща СЕК за повторното броене на бюлетините в Бургас

Вещи лица направиха цялостното броене на бюлетините на всичките 339 секции в община Бургас

32 хиляди лв. адвокатски хонорари и 37 хил.лева. за експерти по делото трябва да заплати Политическа партия СЕК за повторното броене на бюлетините от локалните избори през октомври 2023 година в Бургас, излиза наяве от решението на Бургаския административен съд, който одобри заключенията на двете експертизи по делото и удостовери решението на Общинската изборна комисия в Бургас за избор на общински съветници. 

С това съставът на Общински съвет се бетонира и промени няма да има, откакто в последните няколко месеца се завихри правосъдна сага и съществуваше хипотетична възможност няколко мандата да бъдат разместени. 

Още след вота през октовври Политическа партия " Средна европейска класа " и претендентът за общински консултант от тази партия Бисер Русимов желаеха наново броене на изборните бумаги във всичките 339 секции - над 60 хил.гласа, защото се считаха за ощетени.

Административният съд в Бургас през ноември позволи да се отворят чувалите с бюлетини и да се сброят още един път - не от членовете на секционните комисии, а от 11 така наречен " движимости лица ", които страните по делото посочат. Заинтересовани страни бяха 51-те общински съветници, които бяха определени през октомври, както и СЕК и Бисер Русимов. Те показаха жури, което в продължение на три седмици броеше бюлетините.

Резултатът от тази експертиза обаче не бе признат от съда, тъй като в заключението липсваха подписите на близо 50 % от движимостите лица. Всеки от тях имаше своите подозрения, само че те по този начин и не бяха изречени обществено. Малко по-късно бе назначена нова експертиза, този път с движимости лица, определени от съда. Те от своя страна откриха смущаващи обстоятелства - по бюлетините е драскано с друга химикална паста и знак. Съмненията са, че някой от първата експертиза е " драскал " по бюлетините. Преписката е предадена на Икономическа полиция в Бургас, която работи по случая. 

Решението на арбитър Марина Николова е от 21 февруари и предстои на обжалване пред Върховен административен съд в София 7- дневен период от съобщаването му на страните.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР