Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по

...
Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по
Коментари Харесай

Веселин Налбантов, БХРА: Не сме конкурентни на Турция и Гърция, а можем 

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка гласуваните нови 15 млн. лв. за хотелиерите, настанили украински бежанци, в предаването " Добър ден, България " на Радио " Фокус ".

Министерският съвет утвърди през вчерашния ден близо 15 милиона лв. за разплащане с хотелиери, настанили украински бежанци. Става въпрос за заплащания за 2022 година, т.е. за предходната година, които бяха утвърдени с 3 решения на държавното управление. Закъсня ли това решение?   

Да, малко е късно, само че по-добре късно в сравнение с в никакъв случай. Аз желая да ви кажа, че първият стадий, тъй като в този втори стадий на настаняване с тези дребни 15 лв. по този начин или другояче не беше доста добре завършена формула, аз не вземам участие, само че първите пари си ги получихме. Както и в този момент, добре пристигнало е за тези сътрудници, които имаха компликации. Наистина имаха компликации за това, че закъсняват тези пари. И е добре, както виждаме, рецесиите не престават, допускам, че ще има още някаква бежанска рецесия отнякъде, добре е страната да не бави тези неща, тъй като за страната тези пари са малко, само че за хората са значително значими, с цел да създадем една добра услуга. Защото тук се гърчат, има терзания доста, само че популярност Богу, както споделих, по-добре късно в сравнение с в никакъв случай.   

Да, само че тези 15 милиона задоволителни ли са, с цел да покрият разноските?    

Аз не мога да ви кажа, защото както ви споделих, аз не вземам участие в този момент. По принцип бяха незадоволителни тези 15 лв.. Пак споделям и декларирам изрично: объркана е формулата – с 15 лв. не могат да се хранят значително тези хора. Много е мъчно с този ток. Просто се чудя на сътрудниците по какъв начин устоят с тези 15 лв..   

Добре, коя е вярната формула?   

Правилната формула беше това, което бяха създали първоначално – даваха по 40 лв. да ги храним значително. Сега не може да им даде, дават им се в кутийки и така нататък Изобщо не е доста добра формулата. Но хората допускам, че няма да се сърдят, тъй като въпреки всичко е неволя. По-добре е това, в сравнение с нищо. Но е хубаво страната да намерения, Европейският съюз. Непрекъснато ни споделят, там всички да се пъчат да приказват какъв брой филантропична помощ дават, малко е мъчно, малко е недобре проведено. Това е моето мнение по въпроса.   

Добре. Смятате ли, че страната още веднъж ще потърси помощ, вашата помощ в действителност за украински бежанци, в случай че има втора вълна, поредна в действителност вълна? И в случай че се вслушат във вашите препоръки, би трябвало ситуацията да бъде по-добре при вас.   

При всички състояние ето, Ердоган, нашият комшия, направи по този начин: вкара 50 000 индивида, и ги вкара в Анталия – един курорт, който и в този момент е по-вървежен от нашите курорти по една или друга причина. Настанява хората и там няма съмнения – аз съм по отношение на сътрудници, които споделят, страната е определила финансовата помощ, и там не се бави, дава се в задатък, споделя, наемаме хотела от тук още 100 дни. Те ще се съобразят с летния туристически сезон. Но по този начин се провеждат нещата. Не единствено тук да мрънкат, да хленчат, но това нямало – или вършим нещо, или не го вършим.   

Но това дали е използвано за нашата страна?   

Приложимо е, за какво не? Една част от парите ги дава Европейският съюз, може да даде и повече, тъй като в противоположен случай, ето, те дават доколкото виждам. Не би трябвало непрестанно да натъртва на оръжие, оръжие, оръжие, добре е наблегнем на филантропичната помощ. Аз виждам в очите на тези украинци една огромна признателност. Дори и тези, малко им е мъчно, някои се върнаха назад ето там в Харков, някои от хората не желаят да се връщат, че са им изгорели домовете. Хубаво е да се уточни. Имаше спекулации, че имало фалшификации – изрично не е правилно, че преднамерено са го били създали. Едно нещо в случай че го вършим, би трябвало да го вършим като хората. Правим ли помощ с всички права, с всички регламенти, само че желая да кажа, че аз участвах в програмата в първите месеци когато се откри, и парите си получих до стотинка от страната.   

Само да ви попитам, защото не стана ясно, за какви фалшификации говорите?   

А, те приказват, " Ето по тази причина бавят парите ". Едни огромни инспекции масирани, че нещо туристите се разминавали, заминавали, пък се вземат за тях пари – не е правилно. Имаше един безпорядък в организацията като цяло, само че не е по наша виновност. Идват хората и отпътуват, би трябвало да им се дефинира тъкмо метода, по който да оповестяват, че са отпътували от даден хотел. Също по този начин имаше от един хотел в различен хотел. Изобщо организацията първоначално не беше на висота. То е обикновено, за пръв път се прави такова нещо в България. Но имаше някакви обвинявания. И от нашия министър го чуваме. Тези, които не били точни, неточни – аз мисля, че огромна част от хората са правилни.   

Т.е. че вие представяте някой човек, който се намира да вземем за пример във вашия хотел, пък е действително той не е там. Това ли имате поради?   

Да, имаше такива случаи. Значи, той е настанен, в същото време е отпътувал някъде другаде в идващите дни, отишъл на друго място, и не може да се направи връзка. Имаше такива случаи, само че те са малко. И това не е съображение да задържат парите за всички останали.   

Разбирам.    

И в случай че е имало такива умишлени такива случаи, би трябвало да бъдат осъдени от закона. Не би трябвало да страдат всички останали хора, тъй като има хора, които знам, които вземат кредите да поддържат, с концепцията, че това ще се откри. Тук с сътрудник, който в този момент има, той споделя: " Не мога да ги изгоня. Не мога да ги изкарам тези хора. Имат дребни деца. Къде ще отидат в тоя мраз? ". Най-вече държавните бази, по-голяма част от държавните бази са непригодени.   

Г-н Налбантов, казахте, че базите, в които са настанени украинските бежанци, сега не са пригодени за живот. Какво визирахте?   

Някои от базите. Те доста хора се върнаха от украинците, аз съм бил в контакт с тях, бяха разочаровани от това, което стана. Някои от базите не са пригодени. С малко база  разполагаме. И след това, доста от хората, които отпътуваха назад, отпътуваха за Румъния, няма какво да се кривим, стоя зад тези думи, отпътуваха, тъй като не можаха да интегрират децата си, не можаха да влязат да ги запишат в учебно заведение, тъй като в някои бази няма такова нещо. Много са малко базите в градовете, които имат всички тези условия да могат тези хора да се интегрират. Затова имам поради. Но както и да е. Ако в този момент, в случай че им е комфортно по този начин, добре. Но хората, които са при нас, останаха доста малко. Ако си спомняте, някои хора бяха разочаровани. Тук не е въпросът да храним за наша сметка всички украинци, само че въпреки всичко като ще оказваме помощ, като ще се пъчим пред Европа, че сме огромните хуманни хора или като страна, добре е откликнем като хората. Както и да е, това е към този момент минало. Но в случай че се получи някаква такава рецесия, добре е страната хубаво да намерения, а не да се надцакваме кой какво, кой по какъв начин. Пак споделям, страната в първия стадий се разплати добре, и в случай че има недобросъвестни сътрудници, би трябвало да бъдат осъдени, само че не могат да страдат всички поради някои, в случай че има такова нещо. Това ви го споделям от диалозите с мои сътрудници. Засега все пак благодарим. Това е доста добре, тази помощ е осезателна. Дали ще стигне, това към този момент не мога да ви кажа, защото аз не вземам участие към този момент в този развой.   

Добре, благодаря Ви доста. Нека в този момент да си поговорим и за нещо друго. Инфлацията ще попречи ли на това България да има сполучлив летен сезон съгласно Вас и Вашите наблюдения?   

Вижте, върху това мисля. Крайно време е, само че не зная дали това ще стане. 20 години чакаме тук няколко неща да се случат. Първо, не можем да бъдем конкурентни на Турция и Гърция. Турция има 400 милиона за реклама, Гърция има към 300 милиона, ние сме с едни 10-18 милиона и те са противоречиви дали са толкоз парите. Пари за реклама, които ще се върнат десетократно тук. Освен всичко останало, на всички към този момент е ясно, че сме една историческа страна. Всяко ъгълче бъка, гледа история. Върху това въобще не поглеждаме, не популяризираме както би трябвало тези неща. И аз имам една идентична концепция, тя не е единствено моя – че туризмът, Министерството на туризма би трябвало да бъде обединено с Министерството на културата. Стига сме говорили единствено за кебапчета и кюфтета. Говорим за това, което имаме като даденост. Всичко си имаме, въпросът е по-масирано, въпросът е да се изберат хора от сектора. Ето да вземем за пример в този момент започваме едни избори, аз желая да кажа – обичаната ми тематика. Значи имаме тук едни неща, един разграден двор. И ще ви дам за образец " Слънчев бряг ". " Слънчев бряг " е прелестен курорт.  

Да, по този начин е.  

Въпреки застрояването, макар оплюванията, имаме прелестен въздух, йонизиран въздух. Имаме прелестни здания, неповторими. Но " Слънчев бряг " е разграничен на две. " Слънчев бряг ", няма статут този курорт. Той не се ръководи по метода, по който се ръководят всички градове, села, паланки. Тук има два града в един град. Има Берлинска стена посред ни. Община Несебър не може да се грижи за инфраструктурата на " Слънчев бряг ", тъй като има там някакво частно дружество, сдружение. На всички е ясно, че този анахронизъм би трябвало да бъде отстранен. Трябва да има специфичен закон за " Слънчев бряг ", както и за другите курорти. Нямат статут нашите курорти. Е по какъв начин желаеме ние да има хора? Мръсни улици, разрушени улици. Няма осветяване сега. Най-големият курорт на " Слънчев бряг " няма осветяване. Очебийно, очевадно, всяка паланка настрана от курорта свети, а тук няма, тъй като няма сдружение, няма пари за осветяване. И това в случай че не е от национално значение, здраве му кажи! 500-хиляден град, който не се ръководи, който съзнателно е хвърлен по този начин, в хаоса. Добре е върху това да помислят, да подемем всички, най-много пресата. Тук единствено плюят отвред - " Слънчев бряг " какъв е, онакъв. Независимо от всичко, отново има хора. Сега, по отношение на тази война ще има известно закъснение. Нещата се трансформираха, нямаме тези ранни записвания към този момент, които бяха помощ за нас преди сезона. Сега започнахме да развиваме някакви предплатени средства, надлежно по някакъв механизъм, комфортен за туроператорите и за туристите, само че сега към този момент това изчезна, тъй като хората се опасяват. Те всички потеглиха в последната минута, last minute – тогава ще има записвания.   

Да.   

Въпреки всичко, аз съм уверен, че тази година ще имаме растеж в курорта. Засега хората треперят. Има един различен миг, един абсурд. Сега, сега, има земетресение в Турция. Това, в случай че мога да споделя с вас.

Да.   

Аз съм шурей на Централна Европа, брачната половинка ми е от Чехия. Отделно, тук имаме една злост у всички по отношение на това завещание историческо, Турция и така нататък, само че доста постоянно вървя в Турция, имам доста другари. Искам да ви кажа, че на никое място не съм посрещнат по този начин, даже в Чехия при моите близки не съм, както в Турция. Турците имат положително отношение към нас. Един Истанбул е 20-милионен град. Ами дайте да създадем, страната – да, нямаме парламент, само че държавни мъже, да желаяме в този момент, в тази спешна обстановка да създадем по този начин, едномесечна виза за туризъм единствено за България, по някакъв метод да заобиколим тези европейски наставления, които са отвън " Шенген “. Нещо би трябвало да се направи в тази връзка. Турците най-много по черноморските градове са евентуални наши – аз съм разговарял с доста хора, които са подготвени да дойдат в България, да си оставят парите в България, харесват България.   

Да.   

И многочислените наши хора, които са с български генезис, желаят да дойдат. И с тях съм разговарял, те споделят: " Ама вижте, ние сме една общественост примерно там. Ние имаме другари, които не могат да дойдат при вас, тъй като са доста тромави визите ". Има известна нечиста сделка, рецесии и т.н.  

Пречка.   

Неприятности. Но какво пречи? Това е един значителен въпрос. 20-милионен град е Истанбул! Ние не можем да ги поберем във Варна и в Бургас. Готови са да дойдат. И пътищата от малко малко са добре, самолетните връзки. Това би трябвало да се направи, в този момент по някакъв метод би трябвало да желаяме от Европейския съюз да си затвори половината око, тъй като вършат такива неща. Така и ще помогнем. Нали в този момент сме солидарни, съпричастни, да създадем по този начин, че турците да могат да идват без виза единствено в България.  

Г-н Налбантов, доста Ви благодаря за този диалог. Обещаваме, че още веднъж ще поговорим скоро в ефир .  

Да, на драго сърце. Благодаря Ви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР