Вероятно страхът, обзел ви от увеличението в броя на новозаразените

...
Вероятно страхът, обзел ви от увеличението в броя на новозаразените
Коментари Харесай

Дж. К. Роулинг срещу потребителите: оправдани ли са обвиненията в трансфобия?

Вероятно страхът, обзел ви от нарастването в броя на новозаразените с COVID-19, ви е попречил да доловите доста от публичните кавги, разтресли пикселизирания свят на Туитър. Навярно информацията за маркирания като недействителен пост на Доналд Тръмп е достигнала до вас. Както и обстоятелствата към митингите против расизма. Заедно с общата картина към месеца, отдаден на прайд шествията. Но какво се крие в детайлите? Не, не ви е нужна магия като тази, с която си служи Хари Потър, с цел да разберете. 

Аналогията с Хари Потър е умишлена. Както към този момент писахме, под тежестта на публичен скандал попада неговата създателка, Дж. К. Роулинг. Писателката е обект яростните нападки в месеца на прайд. А методът, по който е употребен Туитър, поразително припомня за неговата мощ, с която нерядко злоупотребява Тръмп. Използвала ли е Роулинг демократичното си право на добре предпазено мнение, или е погазила главните права на транссекуалните хора? Този въпрос отеква в медиите, а коментирането му води единствено и само до още повече неясноти. 

В основата на казуса стои препубликуването на публикация, озаглавена „ Мнение: да създадем по-добър свят след COVID-19 за хората, които имат менструация “. Предмет на публикацията са девойките и транссексуалните хора, които „ не престават да имат менструация даже по време на пандемията, само че нямат достъп до хигиенични условия “. Припомняме, че коментарът на Роулинг над обявата бе мотивът за тежките нападки. Постът към този момент е жигосан като проповядващ трансфобия.  

Следват опити за оборване на рецензиите. Основен мотив, който привежда писателката, е рискът от изтриване на женския пол. После идва ред и на към този момент познатата фраза:  „ Не е език на омразата да кажеш истината “ . Думите ѝ откриха място в доста медии. Но все пак недоволството не стихва, а поражда още въпроси и мнения. При това на фона на митинги, провокирани от второ ликвидиране на негър. Те евентуално са катализатор на изострената социална сензитивност във връзка с дискриминирането. Същата дискриминация, която до този миг не бе скандализирала никого, само че рефлектира върху отношението към писателка, изразила мнение.   

С това не се изчерпват рецензиите към създателката на Хари Потър. В края на предходната година името ѝ още веднъж бе забъркано в диспути към омразата против половите малцинства, в частност транссексуалните. Това построи нейният облик на трансфоб. Мненията против Роулинг откриха своята най-хубава обобщена версия в публикация на Кейтлин Бърнс, публицист от Vox. Там е представено, че „ Трансфобията на Роулинг е артикул на английската просвета “ . В материала е маркирано, че макар демонстрираната обич към транс хората, авторката наричала представителите на тази група „ мъже в рокли “. 

Това предизвика фамозни ЛГБТ деятели и създатели да се включат с нападките си против Дж. К. Роулинг.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР