Вероятно сте вещи в борбата с махмурлука, особено на фона

...
Вероятно сте вещи в борбата с махмурлука, особено на фона
Коментари Харесай

Древен папирус разкрива как египтяните са се борили с махмурлука

Вероятно сте движимости в битката с махмурлука, изключително на фона на скорошните празници. Древен папирус обаче ни демонстрира по какъв начин хората са се справяли с него доста преди появяването на аспирина и мазните бургери. Хубаво е да знаем, че кошмарната заран след тежката нощ е мъчила човечеството още в древността, написа IFLS.

Учени разшифроваха елементи от античен медицински папирус, който съдържа лек за главоболие, обвързвано с „ посалкохолния грип “. Според текста пациентите е трябвало да нанижат на конец листа от храста Ruscus racemosus L., прочут още като александрийски лавър, и евентуално да го носят към врата си.

Лекът е открит из сбирката от папируси, открита от откривателите Бернард Гренфел и Артър Хънт преди към 100 години в египетския град Оксиринх. Поради голямото количество текстове – над 500 хиляди – елементи от тях към момента не са разшифровани. Смята се, че този финален том е най-голямата сбирка от медицински папируси, оповестена до момента.

Наред с лека срещу махмурлук, документът ни учи и по какъв начин да се борим с зъбобол, хемороиди и язва.

Въпреки че текстовете са открити в Египет, огромна част от тях са написани на гръцки. Останалите – на египетски, латински, арабски, иврит и така нататък Този съответен папирус е на гръцки и евентуално е от епохата на Елинизма, след 3. век сл. Хр. След завоеванията на Александър Велики, културата, повлияна от гърците, се е популяризирала из Средиземноморието и Близкия изток.

..................

Още сходни четива може да намерите на уеб страницата Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР