Вероятно сте се сблъсквали с темата за подкисляване на косата

...
Вероятно сте се сблъсквали с темата за подкисляване на косата
Коментари Харесай

Подкисляване на косата – защо си струва да го използвате и как да го направите у дома

Вероятно сте се сблъсквали с тематиката за подкисляване на косата в подтекста на боядисване или къдрава коса.

Но това лекуване се предлага на всички! Защо? По елементарна причина: естественото pH на косата е кисело и множеството артикули за грижа за косата са алкални. Подкисляването е за възобновяване на естественото pH на косата.

Поддържането на вярното pH на косата и скалпа е от решаващо значение за цялостното им здраве. Важна е освен вярната грижа, само че и продуктите, към които посягате. Има избрани типове артикули, които могат да ви оказват помощ да контролирате pH на косата си. Става въпрос за по този начин наречената кисела козметика като подкисляващи шампоани или емулсии, както и домашно приготвени съставки като лимон или оцет. Те ще ви оказват помощ да предотвратите изсушаване и увреждане на косата.

Какво е подкиселяване на косата?

Подкиселяването на косата е процедура, която би трябвало да се извърши като финален стадий от грижата за косата. Можете да го извършите вкъщи, като употребявате специфична козметика или домашно приготвени артикули, като си приготвите еликсир или запарка за изплакване. Използваните артикули би трябвало да са кисели, което ще направи рН на скалпа и косата по-ниско след измиване.

Козметиката за коса нормално има алкална реакция, подкиселяването ви разрешава да се върнете към физиологична реакция. Благодарение на подкиселяването, косата става лъскава и гладка и стопира да се наелектризира, защото кутикулите се затварят и структурата се изглажда.

Ползите от лекуването с подкиселяване на косата включват:

  • запечатва кожичките, правейки ги гладки
  • придава на косата мекост
  • предотвратява накъдрянето и наелектризирането на косата
  • фиксира цвета след боядисване на косата
  • защищава косата от неподходящи външни фактори, като слънцето
  • улеснява разплитането и оформянето

Нека прибавим, че киселините реакции могат да бъдат свързани с дразнещи субстанции. В случай на подкиселяване на косата си коства да вземете защитни ограничения. На първо място, това не би трябвало да се прави прекомерно постоянно, тъй като може да докара до изсушаване и раздразнение на скалпа. Оптимално е подкиселяването да се прави 1-2 пъти седмично.

Защо си коства да се грижим за вярното pH на кожата и косата?

Стойността на pH на продуктите за грижа може да повлияе на положението на косата и скалпа, т.е. както да усъвършенства положението и външния им тип, по този начин и да ги утежни, което води до увреждане.

Ето няколко аргументи, заради които би трябвало да се грижите за вашето pH:

  • Балансираното pH е значимо за поддържане на косата ви здрава. Алкалната козметика унищожава кератина, което прави косата по-податлива на раздробяване. Те също по този начин отварят кутикулите на косъма, правейки структурата по-порьозна, а разнообразни химикали и замърсители отварят пътя си към вътрешността на косъма. От друга страна, киселинната козметика може да аргументи повече къдрене и усложнение на косата.
  • Оптималното рН оказва помощ да се поддържа косата влажна. Козметиката с уравновесено pH защищава от загуба на скъпа влага, без да оставя отлагания или натрупвания върху скалпа. Важно е, че себумът, секретиран от скалпа, има естествено ниско pH, което може да бъде нарушено от артикули с високо pH, вследствие на което косата губи своя искра и естествена отбрана.
  • Балансираното pH е преграда против микробите. Бактериите и гъбичките могат да порастват единствено при несъмнено pH. Поддържането на здравословно pH ще подсигурява, че главата ви не е огнище на бактерии и гъбички, които предизвикват инфекции и заболявания. Здравословното pH също ще помогне за поддържането на естествена кожна флора с другарски бактерии, които оказват помощ за отбрана на кожата и косата.

Козметика, която подкиселява косата

Козметиката със стойност на pH от 3,5 до 5,5 е потребна за косата и скалпа. Всичко това, тъй като естественото pH на кожата е сред 4,5 и 6,0, а на косата – към 3,6. Тази лека разлика и сходна реакция вършат допустимо потреблението на едни и същи шампоани за измиване както на скалпа, по този начин и на косата. Освен това с продуктите за коса можете да контролирате pH на косата си според от резултатите, които желаете да постигнете.

Ролята на pH в грижата за скалпа и косата:

  • Когато цената на pH падне под 6,0, епидермалният пласт се свива и стяга.
  • Киселинната козметика (рН по-малко от 7) запечатва кожичките, което спомага за постигането на хубав искра, защото гладката повърхнина е в положение да отразява повече светлина. Тази процедура се предлага за боядисана коса, защото оказва помощ да се отървете от остатъчните замърсявания. Силните киселини обаче повреждат косата и могат да доведат до изсушаване.
  • Когато цената на pH стане по-алкална (над 7,0), епидермалният пласт се омекотява и уголемява. Това е преференциално изключително в процеса на боядисване, защото оказва помощ за отлагането на пигментите в структурата на косъма. Следователно боите имат по-високо pH, а балсамът, употребен след боядисване, е кисел. Въпреки това, в случай че pH стане прекомерно алкално, е елементарно да се повреди косата.

Подкиселяване на косата с ябълков оцет

За да намалите pH на косата си, не се нуждаете от козметика от магазините (въпреки че те подсигуряват оптимална стойност на pH и са обогатени със съставки, които усилват изгодите от грижата). Просто изплакнете с ябълков оцет. Но внимавай! Не използвайте чист оцет, той постоянно би трябвало да се разрежда.

Ябълковият оцет има киселинно pH към 2-3, което е по-ниско от pH на косата.

Как да подкиселим косата си с оцет?

  1. След измиване с шампоан поръсете косата с оцетната примес или я напръскайте с бутилка със спрей;
  2. Оставете го за към 30 секунди, след което го изплакнете;
  3. Не се тормозете за миризмата на оцет – тя нормално изчезва, до момента в който косата ви изсъхне.

Подкиселяване на косата с лимон

Друг известен способ е да подкиселите косата си с лимон. Сигурно сте чували за естествения способ за изсветляване на косата с лимон – потреблението на лимонова мъгла кара пигментите да се окисляват под въздействието на слънчева светлина, което дава резултат на тънко изсветляване на кичурите. Ето за какво подкиселяването на лимона е толкоз известно измежду русокоските.

Освен това има последователи на изплакването на косата с лимон след всяко измиване. Не забравяйте обаче, че подкиселяването не се предлага доста постоянно. Всичко зависи от положението на косата – най-добре е да наблюдавате по какъв начин косата ви реагира на седмичното подкиселяване и в случай че е належащо, намалете или увеличете честотата на третирането.

Как работи лимонът за косата?

Лимоновият сок, нанесен върху скалпа, ще го почисти, само че може да аргументи и раздразнение. При нанасяне върху косата може да изсъхне. Ето за какво е толкоз значимо пресният сок да се разрежда с вода, с цел да се избегнат странични резултати.

Подкисляване на косата с алое

Алое вера може да се ползва непосредствено върху косата и скалпа за възобновяване на естественото pH, защото pH на сока от алое вера е към 4,5, което е близо до естествената киселинност на косата.

Можете да извършите подкиселяваща инфузия за коса със сок от алое вера – откакто измиете косата си, просто би трябвало да напръскате косата си от корените до краищата. Това ще помогне за намаление на pH, ще затвори кожичките и ще се бори с накъдрянето. Можете също да употребявате гел от алое вера, само че не забравяйте да го изплакнете добре.

Подкисляваща маска за коса с алое вера

  1. Като опция можете да извършите маска за коса, като употребявате 1 чаша сок от цели листа от алое, 1 чаена лъжичка мед и 2 чаени лъжички ябълков оцет, като добавите вода за по-добра консистенция;
  2. Нанесете тази маска и я оставете да престои 20 минути, след което изплакнете.

Домашно подкиселяващо изплакване на косата

Можете да извършите домакински подкиселяващ еликсир без изплакване или с изплакване, с цел да възстановите pH салдото на косата си. За задачата можете да употребявате ябълков оцет, сок от алое и даже ръжено брашно. Последното се употребява главно за измиване на косата, само че се предлага и за подготвяне на подкиселяваща паста за коса.

Домашните изплаквания са най-често употребявани за подкиселяване на косата, което несъмнено е най-лесно за подготвяне. Всичко, от което се нуждаете, е вода и определения артикул с кисело pH.

Най-популярни са изплаквания с оцет и изплаквания с лимонен сок, само че фанатиците на косата предлагат също кафе или даже бира и кола (и двата продукта се употребяват без разреждане). Както подсказва името, изплакванията се употребяват за изплакване на косата, за предпочитане незабавно след измиване. Можете да ги оставите да изсъхнат или да изплакнете в допълнение с вода, в случай че смятате, че имат потребност от това.

Рецепта за бързо подкиселяващо изплакване – единствено с оцет или лимон

Стойността на pH за изплакването би трябвало да бъде сред 4,5 и 5,5. Дори без да мерите, можете да получите тази стойност, като употребявате верните пропорции.

Например, 1 чаена лъжичка ябълков оцет би трябвало да се добави към 1 чаша вода, а лимонен сок – 1 чаена лъжичка на половин литър вода.

Изплакнете за подкиселяване на косата след боядисване с оцет и лимон

Съставки:

  • 1 супена лъжица оцет
  • 1 супена лъжица лимонен сок
  • 1 литър вода

Приготвяне:

  1. Това изплакване е най-силното, тъй че се нанася еднократно върху косата незабавно след боядисването;
  2. Може да го извършите още веднъж след няколко седмици, с цел да удължите трайността на цвета;
  3. Просто би трябвало да смесите обособените съставки и да изплакнете косата си след измиване.

Рецепта за домакински подкиселяващ еликсир с алое

Съставки:

  • 2 супени лъжици еликсир без силикони
  • 2 супени лъжици сок от алое
  • 2 чаени лъжички масло от жожоба

Приготвяне:

  1. Разбъркайте добре съставките и проверете дали pH не е по-малко от 4,5;
  2. Нанесете върху измита и мокра коса
  3. Оставете да изсъхне.

Подкиселяване на косата – резюме

Продуктите за коса и химическите обработки могат да повлияят на pH на косата ви – те могат да усилят алкалността, тъй че pH ще бъде прекомерно високо. Какво значи? Косата ви може да стане скучна и суха. Може даже да имате проблеми с бактериите. Ето къде идва положителната козметика за подкиселяване на косата и оказва помощ за възобновяване на естествения баланс!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР