Вероятно сте чували много за Ozempic и Wegovy, семаглутидните чудодейни

...
Вероятно сте чували много за Ozempic и Wegovy, семаглутидните чудодейни
Коментари Харесай

Стряскащите странични ефекти на популярното лекарство за отслабване, което превзе света

Вероятно сте чували доста за Ozempic и Wegovy, семаглутидните чудодейни медикаменти за диабет, който се оказаха доста ефикасни за намаляване. Новопридобитата им известност провокира световен дефицит. Други медикаменти за диабет в този момент също се утвърждават за загуба на тегло. В сряда FDA утвърди Zepbound, друга версия на Mounjaro, за хронично ръководство на тежестта.

Докато Ozempic и Wegovy имат разнообразни съставки от Mounjaro и Zepbound, те работят по сходен метод.

Семаглутид имитира хормон, наименуван GLP-1, който нормално се освобождава, когато тялото открие въглехидрати, протеини и други липиди след хранене. Това изпраща известие до мозъка, че сте яли, променяйки интензивността, сигнализираща за апетит. Когато тялото мисли, че е решето, GLP-1 задейства други системи, с цел да забави мускулните контракции, които нормално извеждат храната от стомаха.

Една седмична инжекция може да наподобява като елементарен вид за събаряне на килограми, само че лекарите предизвестяват, че тези медикаменти не са идеалното решение за намаляване. Semaglutide носи редица странични резултати, които варират от неуместни до животозастрашаващи. Те могат да бъдат още по-лоши при приложимост отвън открития ред.

Какви са честите нежелани реакции на семаглутид?

Тъй като семаглутидът има пряк резултат върху стомашно-чревния тракт, множеството от нежеланите реакции са свързани с него. Мир Али, бариатричен хирург и медицински шеф на MemorialCare Surgical Weight Loss Center в Калифорния, споделя, че към 50 % от хората, приемащи Wegovy или Ozempic, изпитват гадене. Други чести нежелани реакции включват запек, диария или конвулсии. Хората, които преяждат по време на режима, може да изпитат по-тежко гадене и даже повръщане. Освен това, въпреки да не е толкоз постоянно срещан, колкото другите стомашно-чревни странични резултати, Али загатва, че има възможност от зашеметяване, до момента в който приемате Ozempic. Това може да се дължи на понижаващите кръвната захар резултати на лекарството.

Тези признаци нормално изчезват с времето, до момента в който пациентите не престават да одобряват медикаментите си. Тялото се приспособява.

Той прибавя, че хората, на които са назначени Ozempic или Wegovy, постоянно стартират с по-ниска доза и в последна сметка си проправят път, с цел да избегнат неприятни странични резултати.

Ако почувствате гадене, производителите на Ozempic поучават да ядете по-бавно и да преминете към меки храни с ниско наличие на мазнини като бисквити и елементарен изгорял самун. Хората също би трябвало да ядат храни, които съдържат огромни количества вода. След хранене би трябвало да пият студена вода и заобикалят да лежат.

Кои са по-опасните странични резултати?

Тъй като огромен брой хора започнаха да употребяват семаглутид за намаляване, лекарите документираха и по-обезпокоителни реакции. Ново проучване, оповестено в списанието на Американската здравна асоциация, свързва Ozempic с гастропареза. Това е хронично положение, което мощно отслабва мускулите в стомашната стена, затрудняващо изтласкването на храната към тънките вътрешности. Невъзможността за изпразване на наличието на стомаха може да забави храносмилателния развой и да провокира постоянни епизоди на гадене и диария. Въпреки че има хирургически и нехирургични способи за управление с гастропарезата, сега няма лек за нея.

Като се има поради, че има единствено няколко документирани случая на гастропареза при приложимост на Ozempic, Али споделя, че възможностите това да се случи са относително редки. Но защото търсенето на лекарството продължава да пораства, може да излязат нескрито още случаи. Заедно със стомашната парализа, други лимитирани, само че тежки странични резултати на Ozempic включват панкреатит, проблеми с бъбреците и проблеми с жлъчния мехур.

Може ли семаглутид да провокира суицидни мисли?

Все по-голям брой хора по света също оповестяват за суицидни мисли, до момента в който одобряват Ozempic. След приемане на 150 отчета за суицидни хрумвания и самонараняване, Европейската организация по медикаментите преразглежда данните за сигурността на лекарството за диабет. Обединеното кралство също преразглежда всички медикаменти, класифицирани като агонисти на GLP-1, в това число Ozempic, след повишаване на случаите на мисли за самонараняване. В Съединени американски щати хора са говорили за това, че са изпитвали суицидни мисли, до момента в който са приемали Ozempic, макар че нямат история на самонараняване.

Като цяло случаите на суицидни хрумвания са значително анекдотични и релативно редки.

Някои от опасенията за психологичното здраве имат казус. Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) изисква всяко лекарство за хронично контролиране на тежестта, което работи върху централната нервна система, да носи предизвестие за суицидно държание и хрумвания. Wegovy има предизвестие за мисли за самоубийство, само че Ozempic – предопределен единствено за управление на равнищата на кръвната захар при хора с диабет вид 2 – не го прави. Не е ясно каква е връзката сред тези медикаменти и мислите за самоубийство, само че се допуска, че невропсихиатричните странични резултати се появяват, когато семаглутид взаимодейства с мозъка, с цел да управлява апетита.

Вероятността от развиване на мисли за самонараняване, до момента в който приемате Ozempic, наподобява се появява повече при хора с анамнеза за меланхолия или други психически проблеми.

Към септември 2023 година от 23 845 отчета за нежелани реакции със семаглутид в Съединени американски щати е имало 144 случая на мисли за самоубийство и 2 смъртни случая от самоубийство. Все още не е ясно какъв брой от тези случаи включват Ozempic или Wegovy.

Какво да имате поради, в случай че приемате Ozempic или Wegovy за намаляване

Има един съвет за хората, които обмислят да употребяват Ozempic или Wegovy не по предопределение – не за надзор на диабет. Недейте. Рисковете от приема на лекарството, в това число суицидни мисли, са прекомерно високи. Нещо повече, експерти предизвестяват, че някои хора заплащат на снабдители и клиники за „ комплициран семаглутид “, който включва разбъркване на голям брой медикаменти дружно. Според FDA, хората, които създават смесен семаглутид, употребяват форма на сол, като семаглутид натрий или семаглутид ацетат, която не съдържа същата дейна съставна част като Ozempic и Wegovy.

Друг фактор, който би трябвало да се вземе поради, е достъпността.

Ozempic изисква седмични инжекции и коства към 200 лв. на инжекция. Проектирано е да се приема дълготрайно, тъй че пропускането на лекарството даже за една седмица може да провокира апетит за храна и възобновяване на тежестта.

Като цяло, семаглутид може да бъде потребен за ръководство на тежестта и възстановяване на вашето здраве, в случай че сте били диагностицирани с хронично заболяване. Това е още един инструмент за реализиране на здравословен метод на живот. Работи добре, в случай че се употребява вярно. По-добро е от всичко до в този момент, само че без смяна в “чипа ”, която се показва в възстановяване на хранителния режим и двигателната интензивност, няма да се случи знамение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР