Вероятно се е взривил на около 40-30 км от земната

...
Вероятно се е взривил на около 40-30 км от земната
Коментари Харесай

Метеорът, осветил половин България - колкото футболна топка

Вероятно се е взривил на към 40-30 км от земната повърхнина
На година падат най-малко 25-30 000, само че удрят океаните

Учени и фенове по следите на галактическото тяло

Метеор освети мощно небето - всичко побеля изведнъж, а по-късно видяхме огнената му опашка, искряща в жълто-оранжево. Това описа пред “Труд news ” очевидци на явлението от вторник вечерта в столицата. Във Видин хората са чули и гърмеж, който дефинираха като мощен екот. Именно по събраните свидетелски разкази учените сега допускат, че небесното тяло е било с размер сред топка за тенис и топка за футбол. Това изясни пред “Труд news ” доцент Никола Петров - помощник-директор в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.

Той обаче посочи, че не е ясно и към момента не се може да се дефинира дали галактическото тяло е достигнало земята, което го трансформира в астероид, или е изгоряло в атмосферата изцяло, което би го причислило към метеорите.

“На базата на това, което аз видях в медиите и по разкази на очевидци, това нещо би трябвало да бъде с размери сред топка за тенис на корт и най-много футболна топка. Тъй като няма никакви опустошения, включително и счупени стъкла, той не може да бъде прекомерно огромен. И въпреки всичко дали е достигнал земята, няма по какъв начин да твърдим, до момента в който не намерим излишък от него, тъй като откакто се е взривил, той се е разпаднал на доста дребни късчета. Много е евентуално всички да са изцяло изгорели в земната атмосфера, само че доста зависи какво е наличието като химични детайли и каква е плътността на този метеорит - преди да е навлязъл в земната атмосфера, по този начин се назовава. Консистенцията дефинира това след гърмежа на какви късчета се е разпаднал и дали някое от тях е било в положение да доближи повърхността. Метеор сигурно имаме - това е събитие, когато изгори изцяло тази галактическа скаличка или астероидче в земната атмосфера ”, изясни Петров.

Сега следва учените да събират данни, в това число разнообразни наблюдения от камери и фотоси, и по тях ще се опитат да дефинират къде може да е паднал.

“По направление София - Видин е забелязан, продължението е Румъния, на северозапад може и да подминал Румъния и да е паднал в друга страна даже ”, изясни Петров.

Учените са почнали да ревизират и към кой метеорен поток може да принадлежи метеоритът - Южните делта-аквариди или Алфа-каприкорнидите.

А в това време феновете търсачи на астероиди у нас към този момент се провеждат да тръгнат по следите му, само че чакат повече информация, с цел да могат вероятно да съкратят периметъра. “Мои сътрудници ми звънят и споделят, че съгласно тях може да се търси към Видин, Монтана, Берковица, Лом, Кула ”, изясни пред “Труд news ” ръководителят на Асоциацията на търсачите на самородно злато и астероиди (БАТСЗМ) Кирил Стаменов. По думите му обаче към този момент това ще е много безплодно, в случай че няма повече елементи.
Доц. Никола Петров пред “Труд news ”: Би оставил кратер до 50 см, в случай че е достигнал повърхността


Горенето на един подобен метеор в атмосферата стартира на височина междинна към 100 км над земната повърхнина и почти на 60-70 км изгаря. В нашия случай може това да е станало на 30-40 км от повърхността. Какво би предизвикал, в случай че падне, т.е. в случай че не се е взривил в атмосферата - в случай че удари къща, сигурно ще пробие покрива, може би плоча, като ще направи дупка. Но никога не приказваме за гърмеж като бомба. Ако падне до нас или на земята, най-вероятно ще изкопае яма с дълбочина сред 20 и 40-50 см, не повече. На година падат десетки хиляди астероиди с дребни размери. Колкото топка за тенис на маса до футболна топка падат сред 25-30 000, а с размер на пералня - 6-12 на година.

Хората наизлезли като при земетресение, само че комарите ги принудили да се приберат
Във крайдунавските кръчми отбелязали с тостове гърмежа


Жителят на “Панония ” Страхил Младенов помислил, че шумът може да е от паднала ракета.

Огнян Стоенелов,
Труд news, Видин

Най-силен е бил шумът от неидентифицирания обект във крайния видински жилищен комплекс “Панония ”. “При шума от гърмежа блока се разтресе. Първоначално, помислих, че към нас се е отклонила някоя ракета от войната в Украйна ”, показа пред “Труд news ” един от жителите на квартала Страхил Младенов.

Според очевидци някои от жителите наизлезли пред блоковете, само че нашествието от комари ги принудила да се приберат назад.

Шумът от метеоритната инвазия се е чул и от посетителите в известното заведение “Театрото ” на входа на градския парк, само че е настъпила суматоха. Това сподели собственичката Лидия Николова. “Гърмежът се оказа мотив клиентите да вдигнат по още една наздравица ”, разяснява Лидия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР