Вероятно конфигурацията в Народното събрание вече е такава, че на

...
Вероятно конфигурацията в Народното събрание вече е такава, че на
Коментари Харесай

Проф. Милена Стефанова: ДБ и ПП заговориха за правителство на малцинството, защото вероятно видяха възможност ГЕРБ да състави такова

Вероятно конфигурацията в Народното събрание към този момент е такава, че на по този начин наречените борци против статуквото, имам поради статуквото ГЕРБ, тези хора евентуално виждат, че им се изплъзва властта. За мен фактът, че те заговориха за държавно управление на малцинството с втори мандат, преди да са завършили консултациите при президента, тези диалози, които са водили в коридорите са ги довели до извода, че може да се случи и държавно управление на малцинството и с първия мандат, само че те би трябвало да покажат своята физиономия – имам поради " Демократична България “ " Продължаваме промяната “. Това сподели в обзорното предаване " Това е България “ на Радио " Фокус “ проф. Милена Стефанова, политолог, някогашен заместник-ректор на Софийския университет " Св. Кл. Охридски “.

" Защитниците на машинното гласоподаване настояват, че там не може да има операции, само че ние нямаме такива доказателства. И заради това, че тази част от процесите е доста скрита, евентуално в този момент това е опит да се възвърне някакъв вид правдивост. Не виждам за какво би трябвало да има огромна драма в цялата тази работа, тъй като има доста страни в света, където е възможно машинно гласоподаване, по едно и също време с това гласоподаване с хартиена бюлетина, а също така и гласоподаване по пощата. Въпрос на организация е да може да се провежда такова гласоподаване и то доверието у хората да бъде съхранено. Няма потребност от тази нервност, която продължава.

Ако е добре готова изборната администрация, би се справила със смесено гласоподаване, в случай че има ясно написани правила, безапелационна е Стефанова. " Нищо не пречи редом да вървят двете гласувания – машинно и хартиено. Няма нищо неприятно и в това, което оферират от Демократична България - преброителните центрове. Така щяхме да имаме повече доверие в това, което се случва, тъй като в този момент нямаме доверие в ръчното преброяване на бюлетините в някои секции. Но една администрация може да бъде готова и подготвена с повече надзор от страна на гражданското общество би се справила “.

Искам да обърна внимание на нещо доста значимо, тук е отговорността на партиите, които дефинират своите представители в СИК, в случай че се одобряват тези районни преброителни центрове, ще бъде по-добре, счита Стефанова. " Те би трябвало да ги дефинират доста по-рано и доста по-отговорно, в сравнение с са привикнали да го вършат до момента, тъй че да има време за тяхното образование и надлежно да се разчита на това, че образованието ще даде резултат “.

От страна на Българска социалистическа партия, които са формалните вносители на този законопроект, подкрепени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, явно е, че има концепция за самозапазване вътре, тъй като и Нинова, и други представители на партията настояват, че не трябва да бъдат лишавани гласоподавателите от правото им да гласоподават с хартиена бюлетина, изясни Стефанова. " Аз не съм доста уверена, че гласовете за Българска социалистическа партия автоматизирано ще се качат неведнъж, в случай че това се случи. Не съм уверена, че това може да се случи и в ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Но е значимо да се даде на хората чувството, че те в действителност имат право да гласоподават. По-добре е хората да имат избор да гласоподават на хартия. Така че я има тази нотка за самозапазване у последователите на това. Докато в отсрещния тим те не престават да употребяват тази тематика като битка със статуквото “.

Българска социалистическа партия от ден на ден изпада в изолираност, счита Стефанова. " Политическа партия се появи доста неотдавна, напълно скоро стана и партия без да има задоволително добре образувана конструкция по страната. Те имат към момента потребност от самоидентификация, тъй като това анти-ГЕРБ говорене, което ги докара в Народното събрание, към този момент не е задоволително. Те от ден на ден настъпват в лявото пространство, а от това Българска социалистическа партия от ден на ден губи. В Демократична България – това са някогашните участници в ръководството, до неотдавна, те също са един самобитен заплашен индивид. Те са една многофункционална коалиция, в действителност съумяват да надделеят по-ляво насочените пластове, което незабавно рефлектира върху ДСБ, където също стартирана вътрешнопартийни напрежения. Когато нямаме тази ценностна идеологическа резистентност на партиите води до това. Единствените хубави неща, които виждам, че гласуванията в Народно събрание за оръжията за Украйна, за изтребителите, имаме едно задоволително устойчиво болшинство, което надлежно може да направи нужните дейности за превъзмогване на политическата рецесия. Само че те не могат да преодолеят към момента тези червени линии, които си изграждаха. И по тази причина поддържам дейностите на президента, че ги забави малко, само че приключвайки консултациите в понеделник, той към този момент би трябвало да го връчи и тогава към този момент ще стане забавно “.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР