Вероятно е странно да говорим за истински млечни продукти, за

...
Вероятно е странно да говорим за истински млечни продукти, за
Коментари Харесай

От какво се правят истинските кренвирши?

Вероятно е необичайно да приказваме за същински млечни артикули, за същинско месо и за подправени, спомняйки си с носталгия времето, когато не се постановяваше да го вършим и консумирахме качествени храни, без да се съмняваме има ли мляко в кашкавала на масата. Появата на имитиращи млечни и локални артикули на пазара по този начин се разрасна, че се наложи приемането на разпоредба за характерните условия към млечните артикули, която е в действие от 4 ноември 2021 година за потребителите най-малко да са осведомени какво тъкмо купуват и какво слагат на трапезата си, написа Актуално.

Наименованието „ млечни артикули “ съгласно наредбата остава единствено за артикули, получени в следствие от преработката на сурово мляко, като не се позволява подмяна без значение дали цялостна, или частична, на която и да е млечна съставна част, до момента в който сходна подмяна съществува законово при имитиращите млечни артикули.

Ако до преди години не сме си и представяли, че ще се предлага сирене без мляко и месо без месо, то през днешния ден сходни артикули се срещат по всички родни витрини. Докато около приемането на наредбата множеството консуматори научиха, че имитиращите млечни артикули се вършат от палмово масло и други растителни мазнини, като са добавени и прекомерни количества вода, то във връзка с месата и изключително на кренвиршите малко на брой са осведомени от какво се вършат същинските кренвирши и по какъв начин да ги разпознаем.

От какво се вършат кренвиршите?

Масовите кренвирши на пазара могат да съдържат машинно обезкостено месо в друг %, чието качество е ниско и подозрително, а количеството вода в продукта постоянно е голямо, с цел да тежат повече и надлежно да носят по-голяма облага. Ако информацията до тук не може да ви откаже от потреблението, то изчитането на съставките на етикета може да ви разколебае. На етикетите на разнообразни производители виждаме разказани като съставки натриев нитрит, кожа, сланина, тлъстина, нишесте, оцветители и други

Всъщност може кренвиршите са съдържат и кости вместо месо. Това е отчасти правилно, защото се създава по методика, в която след обезкостяване костите се поставят в машина и продуктът, така наречен механично отделено месо, съдържа 20 и няколко до 30% фини костни частици. Просто самият способ на произвеждане обуславя съществуването на кости в продукта. Това не е нездравословно за здравето, нито една от съставките в кренвиршите не е неразрешена за приложимост, само че месо, обработено по този метод, има доста ниско качество и ниска хранителна стойност, а усетът е реализиран изкуствено.

От какво се вършат същинските кренвирши?

И въпреки всичко на пазара у нас може да откриете кренвирши не от кожи, а от чисто месо. Истинските кренвирши се създават по стандарт „ Стара планина “, категорично посочен на опаковката, и се приближават като усет и изгода до тези, които сме хапвали в детството си в едни далечни времена. Те в действителност съдържат качествено месо и то в забележителен %. Процентът на месото в същинските кренвирши по стандарт доближава 82%, а останалите съставки са сол, захар, пипер, лимонена киселина. Точните съотношения и количества за производството на 100 кг кренвирши по стандарт „ Стара планина “ са: 82 кг месо, 1.75 кг. сол, 100 гр. захар, 0.05 гр. лимонена киселина, 0.24 кг. пипер, 15-16 кг лед и вода.

Вероятно сами се убедихте в разликата сред кренвирши от месо, създадени по стандарт, и такива, с които цялостните количката си на промоция, без да подозирате какво в действителност купувате. За да сте сигурни какво поднасяте на трапезата, произведете го сами, усетът няма да има място за съпоставяне и ще почувствате здравословните изгоди от потреблението на същинска храна, а не на имитиращи артикули с неразбираеми изгоди и вреди, доставящи ви празни калории.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР