Вероятна възможност е с третия мандат, даден на Стефан Янев,да

...
Вероятна възможност е с третия мандат, даден на Стефан Янев,да
Коментари Харесай

Проф. Дайнов пред Дарик: Възможно е с трети мандат на Стефан Янев да има правителство

" Вероятна опция е с третия мандат, даден на Стефан Янев,да се оформи болшинство, което да може да излъчи някакво държавно управление. Българска социалистическа партия споделиха, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ, само че не са споделили, че няма да поддържат държавно управление с мандат на Стефан Янев с ГЕРБ вътре, тъй че това е в този момент интригата - това ли е болшинството ".

Това мнение изрази в предаването " Кой приказва? " на Дарик радио политологътпроф. Евгений Дайнов.

Експертът по политически връзки доцент Иво Инджов от своя страна уточни, че съгласно него " Българска социалистическа партия няма да отиде толкоз надалеч и да си аргументи присъединяване или поддръжка в такова държавно управление ".

" Това би означавало общоприет завой, поврат на 180 градуса на досегашната линия на Корнелия Нинова. Това обаче не значи, че Българска социалистическа партия няма да се опита да се спазари с ГЕРБ и с другите си ситуационни сътрудници за някои неща, които пасват в политическата й линия ", съобщи той.

" Никой не може да гадае, само че доста неща ще се видят на първия мандат на ГЕРБ – какви възможни болшинства или малцинства ще се натрупат там и още по-интересно ще е, в случай че не излезе правителтво от първия мандат, какво ще стане с втория мандат на " Продължаваме промяната ", уточни проф. Дайнов.

По думите му гласуването в ситуационни болшинства се трансформира в табиет.

" Аз не преставам да не съм сигурен, че няма да се осъществя трети мандат на Стефан Янев с присъединяване на Българска социалистическа партия, само че е допустима реализация и на втория мандат, там всичко зависи от ГЕРБ ", на мнение е политологът.

" Българските медии понякога ги хваща някаква апокалиптична нервност, че идва краят на света. Сега нервността дали зимата ще е тежка е принцип на оня бедняшки провинциализъм, който в България пречи да се зароди същинска политическа просвета ", съобщи още проф. Евгений Дайнов.

" Очевидно е, че в околните години ще друса. Ще друса, до момента в който се изкристализира новото положение. А в новото положение партии като ГЕРБ и ДПСби трябвало да мъждукат някъде към 4%, а новите партии да са представители на актуалните хора. Докато не стигнем до това – ще друса ", безапелационен е още той.

" Връщане към модела на Борисовия режим няма по какъв начин да има по простата причина, че обществото в този момент има повече защитни механизми, те сработиха през 2020 година Борисов не е на власт от година и половина. Партия ГЕРБ към този момент не е подобен хегемон в българското политическо пространство. На процедура в България няма огромна партия – нито ГЕРБ, нито Политическа партия са огромни партии ", разяснява от своя страна доцент Инджов.

" Ние се намираме по средата на едни промени, почнали през 2020 година, иако следваме естествения политически 4-годишен цикъл,някъде към 2023-2024 година би трябвало да има наместване на пластовете. Аз предвиждам, че това ще стане някъде към локалните избори, когато ГЕРБ ще загуби превъзходството си ", добави той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР