Веригата бензиностанции Shell удължава с още 10 години наема на

...
Веригата бензиностанции Shell удължава с още 10 години наема на
Коментари Харесай

Бензиностанциите Shell с още няколко обекта в България

 Веригата бензиностанции Shell удължава с още 10 години наема на две бензиностанции, които и сега оперират под нейния бранд, и ще наеме за интервал от 10 години три бензиностанции в три града в страната, които сега оперират под марката " Лукойл ".

Отделно от всичко това веригата купува парцел с предопределение за бензиностанция, газостанция, метанстанция край Пазарджик.

За желанията излиза наяве от две обособени решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първото касае наемът на петте бензиностанции, а второто – покупката на терена.

Shell е наемател на бензиностанциите край Ямбол и Несебър и има подписано съглашение за удължение на наема от април т.г. Двата обекта са благосъстоятелност на ямболската компания " Стелла-Аруж " ЕООД.

От сдружението " Европетрол " ЕООД, записано в Бургас, Shell наема бензиностанции край Поморие и Несебър, които работят под марката " Лукойл ", а от сдружението " ЕвропетройлЮ – бензиностанция край Стара Загора, наоколо до с. Маджерито, която също действа под марката " Лукойл " все още.

За покупко-продажбите Комисия за защита на конкуренцията е поискало мнение от другите конкурентни вериги на пазара. ОМВ показва, че разширението на комерсиалната мрежа на Shell ще докара до по-добро комерсиално позициониране на сдружението, а от " Лукойл " акцентират, че веригата ще получи числено предимство в броя на обектите край Несебър. " Лукойл " губи позициите си в Поморие и остава с бензиностанции в Бургас и Ахелой.

От другите вериги разясняват в общи линии, че качеството на услугите и обслужването на клиентите ще се усъвършенства поради появяването на интернационална верига в тези региони, както и че договорката е обикновено преливане на активи сред търговци.

Комисия за защита на конкуренцията акцентира в решението си, че пазарът в България се характеризира с огромен брой участници, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно наличие, а друга част са самостоятелни търговци с дребни пазарни дялове. Регулаторът приема, че нотифицираната договорка не би могла да докара до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние.

Що се отнася до покупката на терена край Пазарджик, договорката не попада в обсега на Комисия за защита на конкуренцията и мнение на комисията за реализирането ѝ не е належащо. Теренът е благосъстоятелност на локалното сдружение Едноличен търговец " Универсалстрой – Васил Гаджов ".

В края на предходната година веригата Shell купи 4 бензиностанции на " Литекс Комерс ", опериращи под марката Shell, според съглашение сред фирмите за дълготраен наем и рамково съглашение за дефинитивно прекачване на собствеността, написа " Инвеститор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР