Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците

...
Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците
Коментари Харесай

Русе отбеляза 145 години от освобождението си от османско иго

Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците сервираха десетки деца и възпитаници, общински съветници, политици и жители

„ Нека помним уроците на предишното за единство и чест. Да ги предадем на децата си, с цел да израснат с ентусиазъм от родното. Да помнят силата на “Първите неща ” и да градят бъдещето на Русе “. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към присъстващите на тържествената гала във връзка 145-ата годишнина от Освобождението на Русе от османско робство, съобщи.

Празникът бе маркиран с признателен молебен на Русенската Света митрополия. Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците сервираха десетки деца и възпитаници, общински съветници, политици и жители.



Приветствия по случай паметните събития произнесоха шефът на Регионалния исторически музей - Русе проф. Николай Ненов, както и националният представител на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков.



Пред постройката на Пантеона членовете на Национално сдружение „ Традиция “ клон Русе показаха и експозиция на български оръжия от XIX и XX в.



На 20 февруари 1878 година съветските войски влизат в Русчук отпред с военачалник Тотлебен. Той е съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3000 казаци.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) жителите на Русе и близките селища също взимат присъединяване в боевете. От началото на войната Тома Кърджиев е шпионин и преводач в 13-и корпус на княз Дондуков-Корсаков. Червеноводският въстаник Атанас Узунов се бори при Стара Загора и Шипка. Един от създателите на Русенския революционен комитет Ради Иванов е причислен като подофицер в 12-и Хусарски ахтарски полк. Петрана Обретенова, по-голямата щерка на Баба Тонка, е милосърдна сестра на 12-а тайфа в Свищовската болница. В Опълчението вземат участие над 100 души от Русе, доста от които падат в боевете.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР