Венецуелският президент Николас Мадуро обяви победа в името на революцията

...
Венецуелският президент Николас Мадуро обяви победа в името на революцията
Коментари Харесай

Венецуела след изборите! Мадуро обяви победа, опозицията обеща да протестира, кръв продължава да се лее по улиците

Венецуелският президент Николас Мадуро разгласи победа в името на революцията след гласуването в страната, в хода на което при митинги починаха 10 души. Насилието заля страната в неделя, откакто президентът Мадуро се опълчи на интернационалното наказание и въпреки всичко създаде изборите за новото си „ Конституционно заседание ”. Властите след това оповестиха „ изключителна изборна активност”, като над осем милиона гласоподаватели или 41.5% от имащите право на глас са отишли в изборните секции. Президентът незабавно разгласи цифрите като победа в изборите.

В тирада пред хиляди поддръжници в центъра на столицата Каракас Мадуро съобщи: „ Имаме Конституционно заседание. Това е най-голямото гласоподаване в 18-годишната история на революцията”, имайки поради датата, на която неговият починал наставник Уго Чавес пристигна на власт.

Междувременно опозицията даде обещание да продължи да стачкува даже и след изборите, които дефинира като опит за пренаписване на конституцията.

Десет души бяха убити през вчерашния ден по време на митингите. Демонстрантите нападнаха изборни секции и издигнаха барикади по улиците из цялата страна. Това накара силите на реда да реагират доста твърдо, като даже тук-там бяха използвани бойни боеприпаси.

Опозицията е недоволна, тъй като новото Конституционно заседание ще разпусне следения от нея конгрес и ще пренапише конституцията на страната.

Изборите за новото Конституционно заседание бяха наказани от Съединени американски щати, Мексико, Бразилия, Европейски Съюз, Канада, Аржентина и Колумбия. Някои от страните даже заплашиха да наложат наказания, в случай че вотът се състои.

Опозиционният водач Хенрике Каприлес прикани венецуелците да не престават да се опълчват на Мадуро с нови митинги. По думите му, вотът е бил подправен. „ Не признаваме този подправен процес”, сподели той.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР