Венецуела, официално Боливарска република Венецуела, е държава в северната част

...
Венецуела, официално Боливарска република Венецуела, е държава в северната част
Коментари Харесай

Кратко кулинарно пътешествие до Венецуела

Венецуела, публично Боливарска република Венецуела, е страна в северната част на Южна Америка. На запад граничи с Колумбия, Бразилия на юг, Гаяна на изток. Столицата на страната е Каракас, който се намира на брега на Карибско море. Страната е колонизирана през 1522 година от Испания, която преодолява съпротивата на локалното население.

Венецуела е първата испанска американска колония, оповестила самостоятелност през 1811 година Страната е федерална президентска република, състояща се от 23 щата. Хората във Венецуела не сядат на масата без арепас. Тези царевични питки служат и за предястие, което си поръчват в заведенията за хранене, гарнирано с пържени банани. Използват зелени банани, които устоят на термична обработка.

Морската храна също е съществена част от венецуелската кухня. Много постоянно локалните комбинират сладко със солена. Ако обичате фюжън кухнята, ще обикнете техните cachapa /виж галерията/ - дребни, сладки, плътни царевични палачинки с бяло сирене queso de mano, което прилича нашето, само че има текстура на моцарела. Палачинките се заливат с разтопена захар.

Черният фасул, именуван още frijoles, е обичайната гарнитура към pabellon de criollo - ядене с накъсано телешко месо, задушено с лук и чесън. Всички тези артикули се заливат с доматен сок и ястието се оставя да ври. По традиция, колкото и необичайно да звучи, се сервира с пържени банани. Още по-странното е, че в това ядене може да се постави и ориз. Това ядене се счита за национално за хората и е нещо като емблема за тяхната кухня.

Като закуска сред храненията постоянно се подготвят tequenos, обичайната рецепта за град Los teques - тестени фунийки, цялостни с меко сирене, които откакто се запържат, безусловно се топят в устата.

На масата по Коледа и Нова година участва апетитен самун, наименуван pande de jamon, навит на руло - пълнен с шунка и стафиди. Друг сладкиш, който се прави за тези празници, се назовава Трес лечес /tres leches/ - торта с три млека. Основни съставки на сладкиша са два типа кондензирано мляко и течна сметана. Слагат се на котлона да врат и откакто се сгъстят, сладкишът е подготвен.

Венецуелската кухня може да ви предложи същинско обилие от обичайни ястия, които можете да опитате в съвсем всеки ресторант. Най-обичани са пържената или печената риба или месото, които нормално ще ви сервират с оризова гарнитура.

В страната се употребяват най-вече телешко и пилешко месо, макар че в някои региони ядат и козе месо, а свинското се яде най-много по Коледа.

Местната кухня се слави с великолепно приготвените морски блага. В страната има обилие от риба, миди и разнообразни морски вкусотии.

Популярен е и хлябът арепас, както към този момент споменахме, който се прави от царевично брашно, вода и сол. Има форма на палачинка и може да бъде запълнен с съвсем всичко - яйца и домати, телешко или пилешко, шунка, наденица, сирене, скаради, салати и даже месо от акула.

Най-често употребяваните питиета в страната са сокове от пресни плодове, захарна тръстика с лимонен сок и прясно кокосово мляко. Бирата локалните употребяват в огромни количества, като най-популярната марка в страната е polar и е една от най-предпочитаните алкохолни питиета, а в композиция с кока кола се трансформира в обичаната за венецулелци напитка - куба либре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР