Венета Павлова – управител на Дентален център ЕО Дент“, е

...
Венета Павлова – управител на Дентален център ЕО Дент“, е
Коментари Харесай

Управителка на дентален център окончателно оправдана за смъртта на 14-годишно дете

Венета Павлова – шеф на Дентален център „ Европейска общност Дент “, е дефинитивно оправдана по обвиняването за породена по несъобразителност гибел на 14-годишно момче при дентално лекуване под обща упойка.

Това излиза наяве от решението на Върховния касационен съд (ВКС), оповестено през днешния ден. Върховен касационен съд анулира решението на Софийския апелативен съд (САС) и изменената с него присъда на Софийски градски съд (СГС) в частта, с която Венета Павлова е приета за отговорна и наказана на 1 година отнемане от независимост, осъществяването на което е отсрочено за период от 3 години, както и в частта за присъдените разходи. Решението е дефинитивно.

Делото е за трети път пред Върховен касационен съд и е формирано по тъжба на Венета Павлова. С присъда на Софийски градски съд шефката на денталния център, стоматологът Валентин Павлов и анестезиоложката Йоанна Филипова бяха приети за отговорни и наказани за причиняването по несъобразителност през 2016 година на гибелта на момче при дентално лекуване под обща упойка. На Венета Павлова бе наложено наказване от 3 година „ отнемане от независимост “, отсрочено за период от 5 година Освен това тя бе лишена от право да прави активност по ръководство, управление и надзор на лечебни заведения за период от 5 година На Валентин Павлов бе наложено наказване от 3 година „ отнемане от независимост “, отсрочено за период от 5 година, той бе лишен и от права. Йоанна Филипова пък бе наказана на 3 година „ отнемане от независимост “, отсрочено за период от 5 година, като тя също бе лишена от права.

По-късно с присъда на по-висшата инстанция – САС, Павлов бе приет за почтен и оневинен. Наложеното на Павлова наказване „ отнемане от независимост “ бе понижено на 1 година условно, а лишаването от права бе анулирано. Изменена бе и присъдата на Филипова, като наказването ѝ „ отнемане от независимост “ бе понижено, а лишаването ѝ от права също бе анулирано.

С решение на Върховен касационен съд присъдата на САС бе анулирана във връзка с Венета Павлова и делото бе върнато за ново разглеждане в тази част. Отменена бе присъдата и в частта, с която Йоанна Филипова е приета за отговорна за това, че не е приложила на потърпевшия антидот „ Дантролен “, като е оправдана по това обвиняване, а изпитателният период, избран за причиняване на гибел по несъобразителност, е понижен на 4 години.

Следва ново решение на САС и нови промени в присъдата на Венета Павлова, което още веднъж е анулирано от Върховен касационен съд и върнато за ново разглеждане.

С последното решение на Върховен касационен съд Венета Павлова е дефинитивно оправдана по обвиняването за породена по несъобразителност гибел на 14-годишното момче при дентално лекуване под обща упойка, като съдът показва, че съгласно специалистите по делото детето е умряло в резултат на вродено генетично ензимно заболяване, предизвикано от упойката, за което обаче не се е знаело.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР