Велизар ЕнчевФейсбук Ако служебен външен министър ще е Марин Райков

...
Велизар ЕнчевФейсбук Ако служебен външен министър ще е Марин Райков
Коментари Харесай

Енчев: Ако Марин Райков стане служебен външен министър,русофобията на Кирил Петков ще има наследник

Велизар Енчев

Facebook

Ако длъжностен външен министър ще е Марин Райков /сега дипломат във Великобритания/, русофобията ще е преобладаваща в мандата на служебния посланик №1.

Въпреки че е дипломат и не е негова работа обществено да осъжда дейностите на други страни, посланикът ни в Лондон на два през тази година атакува Русия.

През януари, в изявление за Би Би Си, той осъди настояването на Москва за евакуиране на силите на НАТО от България и Румъния, наричайки го " недопустимо ".

През юли посланикът ни в Лондон още веднъж влезе в тв ефира, този път в Би Ти Ви, като осъди дейностите на съветския дипломат Митрофанова, наричайки държанието й " недопустимо ".

От дипломатическа позиция, закрепена и във Виенската спогодба, това държание на българския дипломат е повече от недопустимо.
Подобни заявления са единствено в прерогативите на външния министър на страната, а не на неговия дипломат в чужбина, освен това упълномощен в трета страна.

Ненормално е посланикът в Лондон да изземва функционалностите на министъра на външните работи и да дава оценки на дейности на която и да е трета страна.

Поне за мен тези две изказвания на Марин Райков са съгласувани с президента, само че не и с министър Теодора Генчовска.

Затова не трябва да имаме никакви илюзии: демонстрираната русофобия от Марин Райков е сигнал за целите му като длъжностен външен министър.

Добре е да напомним още два обстоятелството от неговата биография:
Като длъжностен министър председател, назначен от президента Плевнелиев, Райков влезе в спор с посланика на Русия в София Юрий Исаков. В качеството си на заместник-министър на външните работи Марин Райков не даде позволение за слагането на монумент на руска подводница в България с довода, че през Втората международна война тя е потопила български транспортен съд.

В разгара на Косовската война /1998-1999/ зам.-министър Марин Райков бе индивидът, който отхвърли да даде въздушен кулоар за самолети на съветските Военновъздушни сили.

Голямата въпросителна е за какво Румен Радев е харесал за длъжностен външен министър точно този посланик?

И дали това е избор на българския президент или на друга страна от евроатлантическия лагер?

Ако Райков стане външен министър, русофобията на Кирил Петков ще има заслужен правоприемник.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР