Великобритания върви вероятно към Брекзит без сделка, но Унгария и

...
Великобритания върви вероятно към Брекзит без сделка, но Унгария и
Коментари Харесай

Предупреждение! Унгария и Полша са опасни за бъдещето на ЕС

Великобритания върви евентуално към Брекзит без договорка, само че Унгария и Полша са по-опасни за бъдещето на Европейски Съюз, пишат през днешния ден английски вестници.

Британският щемпел се стопира обширно на разновидностите за Брекзит и на напрежението, провокирано от държанието на Полша и Унгария, усложнило приемането на идващия бюджет на Европейски Съюз.

Вестник " Дейли мейл " написа, че до предходната вечер е било изкушаващо да се мисли, че язвителните последствия от вечерята на Борис Джонсън с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел са били напълно режисирани. Че това е част от дипломатически танц с грижлива хореография, който разрешава на всяка от страните да потвърди на последователите си, че се е борил със заби и нокти, с цел да завоюва отстъпки. Че, макар цялата трескава неотстъпчивост, двойката скоро ще размаха лист хартия, за която и двамата настояват, че е успех на договарянията и компромиса и че са постигнали най-хубавата договорка. Че, всъщност, комерсиална договорка за Брекзит ще бъде извадена като заек от шапка, предава Българска телеграфна агенция.

Борис и Урсула ще се видят отново, ще чукнат лакът до лакът, ще се ухилен пред камерите и хоп, - договорката за Брекзит ще е подготвена. Но всевъзможни изгледи за такова нещо получиха двоен удар предходната вечер. Г-жа Фон дер Лайен даде първия изстрел, като провокативно разгласява проекта на Европейски Съюз за изключителни обстановки, а получавайки топката в своето поле, Джонсън се върна към развихрената реторика за Брекзит без договорка.

Лондонският в. " Гардиън " извежда в заглавие думите на английския министър председател Борис Джонсън, че сега Брекзит без договорка е " доста евентуален ". Изданието акцентира казаното от Джонсън, че не може да одобри Обединеното кралство да остане " заключено в орбитата на Европейски Съюз " и това, че торите упорстват той да подписа договорка.

Вестникът помества и думите на премиера, че не приема Обединеното кралство да бъде третирано като близнак на Европейски Съюз, който би трябвало да следва държанието на другия близнак, в случай че не желае да бъде осъден, т.е. да му бъдат наложени митнически цени.

" Гардиън " акцентира и изказването на премиера, че има огромна възможност да бъде открито решение, което наподобява повече на австралийските връзки с Европейски Съюз, в сравнение с връзките на Канада с общността.

Вестник " Индипендънт " за следващ път проучва Брекзит и изяснява на читателите си за какво това се случва. Вестникът отбелязва, че Брекзит е развой, а не настрана събитие. Изданието напомня, че от четири години на Брекзит са били отдадени водещи вестникарски заглавия, гневни словоизлияния из пъбовете и мнения на таксиметрови водачи, от които да ти пламнат ушите.

Вестникът обобщава, че ненапълно Брекзит се е случил, само че ненапълно не е, тъй като не се е развил по верния метод. " Индипендънт " написа, че анализите, правени след референдума за участието на Обединеното кралство в Европейски Съюз, са посочили, че страхът от имиграцията е бил главният подтик за гласоподавателите, както и внушението, че вноската на Англия в общността може да се употребява за националната здравна работа.

И въпреки всичко, написа " Индипендънт " държавните управления на Тереза Мей и настоящето на Джонсън не бяха в положение да подсигуряват, нито че имиграцията ще спадне, нито че по вълшебен метод повече пари ще се окажат разполагаем за опазването на здравето.

Всичко това, заключава изданието, разгневи последователите на напускането, а множеството политици консерватори си даваха сметка, че са спечелили гласоподавателите като са дали обещание чиста и елементарна разлъка.

" Гардиън " помества разбор на Тимъти Гартън Аш, озаглавен " За Европа да загуби Англия е неприятно. Да задържи Унгария и Полша може да е и по-лошо ". Авторът стартира материала си с думите " Брекзит значи Брекзит " - мантрата на някогашната министър-председател Тереза Мей, която заслужава място в учебниците по философия като най-изпразненото от смисъл изречение, съдържащо думата " значи ". Гартън Аш акцентира, че както и да се разделят Англия и Европейски Съюз, ще минат 5, даже 10 години, преди да се изяснят очертанията на новите връзки сред английските острови и континента. Дотогава Европейски Съюз може да е напълно друга общественост, а Обединеното кралство може да не съществува, предвижда създателят.

Гартън Аш показва също, че е илюзорно да се счита, че освободени от англосаксонския сложен консуматор, останалите членки на Европейски Съюз ще могат безпрепятствено да се придвижат към по-нататъшна интеграция. Това лято беше нужна маратонска петдневна среща на високо ниво, с цел да бъде контрактуван бюджетът за възобновяване, при яростна опозиция на " спестовната четворка " (Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия), като нидерландският министър председател Марк Рюте играеше ролята на Маргарет Тачър.

Това, което унгарският министър председател Виктор Орбан и полският министър председател Тадеуш Моравецки предизвикват в този момент на сътрудниците си от Европейски Съюз, кара Тачър да наподобява като богатства еврофилка, разяснява създателят. Бившата английска премиерка може и да е извикала " Искам си парите назад ", само че тогава Англия най-малко беше огромен чист вносител в бюджета на Европейския съюз.

За разлика от нея, Унгария и Полша са големи чисти бенефициенти от бюджета и възстановителния фонд.

Всъщност, това, което унгарските и полските водачи споделят на немските и нидерландските данъкоплатци, е: няма да ви позволим да извършите тези извънредно нужни прехвърляния към страните от южната част на еврозоната като Италия и Испания, и двете тежко потърпевши от Коронавирус, в случай че не ни дадете да продължим да използваме огромни суми от вашите пари, без каквито и да е значими ограничавания.

Ако този нахален шантаж успее, популистките, ксенофобски, националистически ръководещи партии в Унгария и Полша ще могат да правят това, което им харесва, като им бъде платено обилно за това като не престават да хапят немските и нидерландските ръце, които ги хранят.

Дали има бързо напредване към маджарски или полски " екзит "? Защо ще са толкоз глупави? Джонсън може и да приказва, че желае да разполага с цялата торта и да яде от нея, до момента в който Орбан го прави на процедура.

Непосредствената опасност за Европейски Съюз не е, че Унгария и Полша ще излязат през вратата след Англия, а че ще продължат да са пълноправни членове на клуба, продължавайки да нарушават най-важните му правила. Трудно е да се каже кое е по-голямата заплаха за бъдещето на Европейски Съюз - напускащата Англия или оставащата Унгария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР