Великобритания се готви за коронацията на Чарлз III и Камила

...
Великобритания се готви за коронацията на Чарлз III и Камила
Коментари Харесай

Защо Чарлз III настоява мистериозният диамант Кохинор да бъде в короната на Камила?

Великобритания се готви за коронацията на Чарлз III и Камила Паркър-Боулс. На 6 май 2023 година ще се състои едно от най-очакваните събития в историята на актуалната монархия.

Известно е, че купата кралица-консорт към този момент е под въпрос: ПР отделът на Бъкингамския замък организира “препоръчителни “ диалози с медийните, а задачата им е Камила на всички места да е посочена като кралица.

Сега пък се заприказва за друга непредвидена привилегия, от която е евентуално Камила да се възползва, а точно инкрустацията на най-ценния елмаз в света в нейната корона.

King Charles will be crowned in May. He is set to wear a crown with 3,000+ diamonds and jewels, and a scepter with a massive diamond taken from colonial-era South Africa.

Camilla is set to wear the Kohinoor diamond, which British colonizers forcibly took from India as a " gift. "
— AJ+ (@ajplus)

Става въпрос за именития Кохинор - камък, който е бил придобит през 17 век за индийския султан Шах Джан. Вярвало се е, че обичаният му елмаз бил уважаван даже от господ Кришна, заради което се считал за скъп. Огромният 186-каратов елмаз, с лек жълт нюанс, свети с всички цветове на дъгата. Когато персийският държател Надир Шах го видял за първи път, възкликнал: “Планина от светлина! “, което на персийски звучи като „ koh-i-nur “.

В продължение на доста години диамантът прекосявал от един държател в различен, за което получил и купата " анатемосан " камък. Всеки държател, в който попаднел Кохинор, след това бил трагично лишен от трона.

През 1813 година индийският държател Ранджит Сингх желал да се отърве от него, давайки го на свещеници-идолопоклонници, които били членове на фракция. Британската преса алармирала, настоявайки държавното управление да отнеме от тях “най-ценното богатство в света “.

Since queen is dead, and before Camilla becomes the worst queen ever. Can we have the kohinoor back please? Rest In Peace Elizabeth II
— Umang (@worldbestbawse)

Кралица Виктория съумяла да направи това: британците принудили индийският държател да подпише Договора от Лахор, съгласно който Нейно Величество получила освен всички земи на Индия, само че и всички бижута на страната. В това число влизал и Кохинор.

Съпругът на кралица Виктория - принц Алберт - решил, че камъкът би трябвало да бъде " облагороден ": по този начин той бил обработен, а това го направило по-прозрачен, само че изгубил от каратите си и от 186 станал 105 карата. Самата Виктория го е носила като брошка.

Британците обаче постоянно са се отнасяли към диаманта със поверие: никой от мъжете владетели не се е осмелявал да носи Кохинор.

В допълнение към вярването, че диамантът е анатемосан, това в прочут смисъл би било живо олицетворение на империализма и увещание за колониалното минало на Англия. Британската империя е изтеглила към 45 трилиона $ от Индия от 1765 до 1938 година Поради това Индия се трансформира от просперираща империя в най-бедната и гладна страна в света.

 

Coronation controversy is brewing over plans to include the diamond in Queen Consort Camilla’s crown. Several former member states of the Empire view the move as a reminder of cruel colonialism.
— Ancient Origins (@ancientorigins)

Освен кралица Виктория, Кохинор са се осмелили да носят единствено Мери Тек (бабата на Елизабет II) и Елизабет Боуз-Лайън, майката на Елизабет II. За финален път короната с Кохинор е била изложена обществено през 2002 година - върху ковчега на кралицата майка.



Всъщност желанието на Чарлз III да инкрустира Кохинор в короната на Камила, опонира на всички модерни разбирания. Премиерът на Индия към този момент сподели, че коронясването на Камила Паркър-Боулс с Кохинор ще бъде мъчително за страната му. Но кралските специалисти са сигурни, че Чарлз III, който толкоз дълго се бори за любовта си, ще реализира задачата си и именитият камък ще свети в деня на неговата коронация, без значение от всичко.
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР