Великобритания определи Китай като епохално предизвикателство за световния ред в

...
Великобритания определи Китай като епохално предизвикателство за световния ред в
Коментари Харесай

За Великобритания Китай е предизвикателство, Русия - най-голямата заплаха за сигурността

Великобритания дефинира Китай като " епохално предизвикателство " за международния ред в актуализацията на външнополитическата си рамка, съобщи " Ройтерс ". В нея също така се споделя, че сигурността на Обединеното кралство зависи от резултата от войната в Украйна.

В актуализирания английски проект за сигурност и интернационална политика, оповестен в понеделник, се предизвестява за задълбочаващото се партньорство на Китай с Русия и възходящото съдействие на Москва с Иран след нахлуването в Украйна.

Интегрираният обзор (IR) втвърдява езика и позицията към Пекин и Москва спрямо първото издание от преди две години.

Но решението Китай въпреки всичко да не се разказва като опасност евентуално ще разочарова мнозина в Консервативната партия на премиера Риши Сунак, които също по този начин имат вяра, че обещанието му да похарчи спомагателни 5 милиарда паунда (6 милиарда долара) за защита е незадоволително, с цел да поддържа Украйна, без Англия да стане уязвима.

" Това, което не можеше да бъде изцяло планувано през 2021 година, беше скоростта на геополитическата смяна и степента на нейното влияние върху Обединеното кралство и нашия народ ", написа Сунак в увод към IR.
" Оттогава противозаконното навлизане на Русия в Украйна, потреблението на енергийните и питателните доставки като оръжие и безотговорната нуклеарна изразителност, съчетани с по-агресивната позиция на Китай в Южнокитайско море и Тайванския пролив, заплашват да основат свят, дефиниран от заплаха, безвластие и разделяне. "
Когато беше оповестен за първи път през 2021 година, Интегрираният обзор разказа Китай като " систематичен съперник ".

Актуализираният документ гласи: " Китай под ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) съставлява епохално и редовно предизвикателство с последствия за съвсем всяка област от държавната политика и ежедневния живот на британците. "

Включена е и директна отпратка към Тайван, която преди този момент отсъстваше.

" Той ползва бърза и непрозрачна военна рационализация с големи нови вложения, милитаризира оспорвани острови в Южнокитайско море и отхвърли да отхвърли потреблението на мощ, с цел да реализира задачите си по отношение на Тайван. "

Макар да акцентира, че Англия ще ускори отбраната на националната си сигурност, държавното управление декларира, че желанията му са за по-добро съдействие и съгласие с Пекин, признавайки неговата икономическа мощност.

" Но ние имаме вяра, че това ще зависи от избора, който Китай направи, и ще стане по-трудно, в случай че трендовете към по-голям авторитаризъм и самонадеяност в чужбина продължат ", се добавя в текста.

Заплаха от Русия

Въпреки че споделя, че напрежението в Индо-Тихокеанския район " може да има световни последствия, по-големи от спора в Украйна ", Англия предизвестява, че Русия към момента остава най-острата опасност.

" Това, което се промени, е, че нашата групова сигурност в този момент е неразривно обвързвана с изхода от спора в Украйна ", се споделя в документа.
Според него " задълбочаването на партньорството на Китай с Русия и възходящото съдействие на Русия с Иран вследствие на нахлуването в Украйна са две събития, предизвикващи изключително безпокойствие ".
" Плъзгаме се към нова Студена война. Заплахите се усилват. И въпреки всичко оставаме на бюджет за спокойно време ", сподели пред Народното събрание Тобиас Елууд, закостенял народен представител и ръководител на комисията по защита.

Новата тактика към Русия ще се концентрира върху това да не ù се разреши да извлича изгода от нахлуването в Украйна, да се води битка против " зловредното " въздействие на Москва по света и да се отслабят съветските благоприятни условия за заплашване на Англия, в това число като се предотвратява достъпа до значими технологии и материали.

Разходи за защита

Британското държавно управление разгласи 5 милиарда паунда спомагателни военни разноски за идващите две финансови години и по-дългосрочна упоритост за вложение на 2.5 % от брутния вътрешен артикул в защита, доколкото " разрешават фискалните и икономическите условия ", показва " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

От тези спомагателни средства 3 милиарда ще финансират нуклеарни планове в защитата, в това число помощ за Австралия да построи за първи път, което е част от напъните за противопоставяне на Китай в Индо-Тихоокеанския район. Предвижда се 2 милиарда да отидат за попълване и увеличение на стандартните ресурси и вложение в обвързвана с муниции инфраструктура.

Обявяването на актуализацията на външната политика беше направено в миг, когато английският министър-председател Риши Сунак е на посещаване в Съединени американски щати, при което се чака да бъдат контрактувани идващите стъпки от значимото отбранително съглашение АУКУС с американския президент Джо Байдън и австралийския министър председател Антъни Албанезе.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР