Великобритания изпадна в невиждана криза в снабдяването. Връзката между недостига

...
Великобритания изпадна в невиждана криза в снабдяването. Връзката между недостига
Коментари Харесай

Лондон жертва сделката за Брексит заради кризата в снабдяването?

Англия изпадна в невиждана рецесия в снабдяването. Връзката сред дефицита на водачи и излизането на страната от Европейски Съюз е явна. Управляващите на Острова обаче считат за отговорен не Брексит, а съглашението с Европейски Съюз за осъществяването му. И считат да ударят по него.

На 4 октомври Англия заплаши, че в период от 10 дни ще предприеме едностранни дейности, с които в действителност ще приключи митническите инспекции в Ирландско море. Изявлението пристигна, откакто Европейски Съюз неколкократно отхвърли английското искане за предоговаряне на съглашението по отношение на Северна Ирландия.

" В последна сметка това може да се окаже единственият метод да защитим страната си, народа си, търговията си, териториалното си единение, мирния развой и преимуществата на великото Обединено кралство, от което сме част ", съобщи министърът за Брексит Дейвид Фрост на конференция на своята Консервативна партия.

Фрост въпреки всичко добави, че ще тества всички благоприятни условия, преди

да задейства член 16 от контракта с Европейски Съюз

за Брексит, допускащ на всяка от двете страни да се отдръпна от Протокола за Северна Ирландия, в случай че реши, че той я ощетява.

Една от най-трудните точки в договарянията за Брексит бе за бъдещето на границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Отворената граница сред английската област и страната е основен детайл от съглашението от 1998-а, което постави завършек на десетилетия принуждение сред общностите в размирната област.

През 2019-а Англия и Европейски Съюз се договориха да бъдат открити митнически инспекции в Ирландско море, тъй че да бъде предотвратена опцията артикули да влизат нелегално на територията на Европейски Съюз. Тази част от съглашението бе посрещната с яд от страна на северноирландските юнионисти, съгласно които тя ги прави

неравнопоставена част от Обединеното кралство

След като през 2021-ва Англия напусна единния европейски пазар, се появиха компликации в прекосяването на артикули от главната английска територия към Северна Ирландия. Европейски Съюз обаче твърдо отхвърля да предоговаря договорката, подписана непринудено от договарящите се страни.

" Да, договорихме този протокол през онази сложна есен на 2019-а. Знаехме, че поемаме риск, само че си струваше ", съобщи Дейвид Фрост в понеделник в опит да отрази рецензиите към държавното управление на Борис Джонсън, което подписа съглашението. " От самото начало знаехме, че протоколът няма да издържи на натиска, в случай че с него не се борави деликатно. Както се оказа, бяхме прави. Споразумението стартира да се разпада даже по-бързо, в сравнение с чакахме ", добави той.

Англия разгласи, че

дава на Брюксел 10 дни,

с цел да отговори на настояванията й, и в случай че нищо не се промени, през ноември ще задейства член 16.

" Работим интензивно, с цел да намерим на практика решения на компликациите, които изпитват жителите на Северна Ирландия ", съобщи още същия ден представителят на Еврокомисията Даниел Фери. Заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович, който дава отговор за връзките сред Европейски Съюз и Англия след Брексит, също сподели, че приготвя серия от оферти, които се надява да облекчат компликациите в Ирландско море.

В Брюксел не липсва и недоверчивост към претекстовете на Лондон да предприеме тази стъпка тъкмо в този момент. Според някои наблюдаващи министър председателят Борис Джонсън не желае да излиза от борбата с Европейски Съюз, с която е най-прочут, и изобщо Консервативната партия желае да поддържа непрекъснато на дневен ред въпроса за Брексит, защото това й разрешава да поддържа непрекъснато положение на политическа акция.

" Това идва доста добре на политическата им рeторика, тъй като, в случай че не правиш нищо,

можеш постоянно да се оплакваш и да хвърляш виновността върху Европейски Съюз

– че е бюрократичен, че не демонстрира задоволителна еластичност, и изобщо всички тези лъжливи и не изключително потребни изказвания ", е декларирал върховен представител на Европейски Съюз, представен от " Политико ", под изискване за анонимност.

Представители на Европейската комисия се безпокоят, че комбинацията от рецесията с доставките на Острова и задействането на член 16 може да докара до политически спектакъл с доста високи залози.

" Британският министър председател може да реши, че му е нужно да отклони вниманието на публичното мнение ", счита цитираният нагоре източник и отбелязва, че Джонсън е " буен историк " и би могъл да схване метода на римляните – когато е имало политически проблем, те са отваряли Колизея, организирали празненства, развличали са тълпите, изобщо са отклонявали мислите им от проблемите.

Задействането на член 16 въпреки всичко не анулира автоматизирано Северноирландския протокол – то е единствено началото на

дълъг развой сред Лондон и Брюксел

Според съглашението за Брексит при подобен процес би трябвало да стартират " съвещания, целящи намирането на взаимно задоволително решение ". Преговорите ще се организират в двустранната комисия, ръководена от Фрост и Шефчович. Британското държавно управление ще би трябвало да дава едномесечно предупреждение за всяко едностранно деяние от своя страна, да вземем за пример анулацията на митническите инспекции в Ирландско море.

Ако едната от двете страни не е съгласна с едностранно деяние на другата за отбраняване на ползите й, тя може да отвърне с " пропорционални ограничения, възстановяващи салдото ". Европейски Съюз да вземем за пример би могъл да наложи спомагателни мита върху английския импорт за Европейски Съюз и отчасти да анулира действието на общото комерсиално съглашение с Лондон.

Каквато и да е поредността от стъпките обаче, казусът се свежда до следното: дали Англия ще одобри възможни предлагани от Европейски Съюз ходове за улеснение на митническите инспекции, без да упорства за цялостното им унищожаване – тъй като това би взривило комерсиалното й съглашение с Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР