Великобритания и светът потънаха в скръб след смъртта на Кралица

...
Великобритания и светът потънаха в скръб след смъртта на Кралица
Коментари Харесай

Великобритания скърби за кралица Елизабет, светът ѝ отдава почит /СНИМКИ/

Великобритания и светът потънаха в тъга след гибелта на Кралица Елизабет Втора.  Датата на погребението ще бъде доказана по-късно, споделиха от Бъкингамският замък. Очаква се то да е след десетина дни в Уестминстърското абатство, евентуално на 19 септември.

През това време тялото ѝ ще бъде положено в катедралата „ Сейнт Джайлс ” в Единбург, а по-късно ковчегът ще бъде превозен със аероплан до Лондон, където стотици хиляди хора ще могат да минат в Уестминстър Хол в продължение на четири дни, написа Би Би Си. 

Днес в 13 ч. локално време кралицата ще бъде почетена с оръдеен салют - с 96 изстрела за всяка година от живота ѝ.

Британското кралско семейство ще бъде в печал, който ще завърши на седмия ден след погребението.

Крал Чарлз III ще произнесе първата си тирада. В събота той да бъде публично посочен като новия монарх от група високопоставени благородници, старши депутати и уважавани висши чиновници, познати като Съвет по възкачването на престола.

По обяд камбаните ще бият в символ на респект към кралицата в Уестминстърското абатство, катедралата Сейнт Пол и замъка Уиндзор.  В петък ще има възпоменателна работа в катедралата „ Свети Павел “, на която ще участват министър-председателят и други висши министри.

Знамената във Англия са свалени на половина. В целия Лондон към този момент има транспаранти със фотография на Кралица Елизабет Втора. В знак на почитание редица спортни прояви и събития с развлекателен темперамент са анулирани.

Няма да стачкуват жп чиновниците и работещите в пощенските служби. Метростанциите са със засилена защита. 

Големи спортни срещи, в това число мачове по футбол и крикет, се отсрочват в символ на почитание, дружно с други културни събития, в това число премията Mercury и BBC Proms.

Смъртта на кралицата, мемоари за нея, фотоси и елементи по отношение на погребението ѝ бяха централна тематика в пресата. Всички те са поместили невероятни портети на кралицата. 

Хората в Обединеното кралство и по света означиха тъжния ден с разнообразни прояви. В знак на печал знамената пред посолството на Англия в София и пред резиденцията на посланика на Обединеното кралство в столицата са свалени на половина. Пред двете здания има оставени цветя в памет на кралицата.

В особено изказване президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Елизабет е била повече „ повече от монарх ”. Според него тя е била човек, оформил цяла ера. „ Кралица Елизабет бе общественик с несравнимо достолепие и неизменност, която постави основата на съюза сред Англия и Съединени американски щати. Тя оказа помощ нашата връзка да се трансформира в специфична ”, споделя се в изказването. Байдън участва на специфична гала дружно със брачната половинка си Джил в английското посолство във Вашингтон. В знак на респект американският байрак над Белия дом бе свален на половина.

„ Кралицата беше жена, която оформи този век. Тя беше очевидец, само че и създател на актуалната история ”, сподели пък немският президент Валтер Щайнмайер.

Испанският президент Педро Санчес сервира съболезнованията си на кралското семейство. Той дефинира Елизабет като „ фигура от световно значение, очевидец и създател на английската и европейската история ”.

„ Десетилетия кралицата въплъщаваше всичко, което правеше Англия в действителност велика, и тя ще липсва на Полша и целия свят ”, съобщи полският държавен глава Анджей Дуда.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР