Великобритания и ЕС се споразумяха относно търговските бариери, засегнали Северна

...
Великобритания и ЕС се споразумяха относно търговските бариери, засегнали Северна
Коментари Харесай

Има сделка: Великобритания и ЕС се споразумяха за търговските бариери, засягащи Северна Ирландия

Великобритания и Европейски Съюз се споразумяха по отношение на комерсиалните бариери, засегнали Северна Ирландия след Брекзит, предават международните медии, представени от Нова тв.

Припомняме, че през 2020 година тогавашният министър председател Борис Джонсън подписа протокол, за да избегне появяването на твърда граница с Република Ирландия, която е член на Европейския съюз. В същото време английската област Северна Ирландия би трябвало да остане в единния пазар на Европейския съюз.

Днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и актуалният министър председател на Англия - Риши сунак, организираха работен обяд в Лондон, по време на който разискаха опциите за Северна Ирландия.

Това, което английското държавно управление предлага на Европейски Съюз, е потокът от артикули да бъде разграничен в две разнообразни посоки - продуктите, предопределени за Северна Ирландия, да минават през така наречен “зелен кулоар ” без инспекция, а тези, с последна дестинация Република Ирландия и Европейски Съюз - да минават през “червен кулоар ” и гранични инспекции.

Очаква се английският министър председател да даде брифинг пред кабинета, с цел да оповести договорката, която е сключил с Европейски Съюз.

Съюзниците на Сунак чакат с неспокойствие да видят по какъв начин Борис Джонсън ще реагира на преразгледаните условия.

Междувременно държавното управление е изправено пред гневна реакция за въвличането на краля в политическото напрежение - защото Чарлз III ще се срещне настрана с Фон дер Лайен този следобяд по време на визитата ѝ.

Смята се, че Брюксел се е съгласил да се откаже от инспекциите и документите за съвсем всички артикули и артикули, изпращани от континентална Англия към Северна Ирландия. Червените и зелените митнически канали ще се употребяват за разграничение на това, което е предопределено за провинцията и за републиката, която остава в Европейски Съюз, съобщи „ Дейли мейл “.

Смята се също, че Сунак е обезпечил пакет, който отстранява разпоредбите на единния пазар за 90% от продуктите, създадени в Северна Ирландия, стига те да не са предопределени за Европейски Съюз.

Въпреки че Северна Ирландия към момента може да бъде обхваната от бъдещото законодателство на Европейски Съюз, ще има либерален механизъм, чиято цел е да подсигурява, че политиците от провинцията ще имат думата и ще се съветват с Лондон.

В една от евентуалните сериозни точки Съдът на Европейския съюз ще остане като краен съдия във връзка с разпоредбите на единния пазар в Северна Ирландия. Но ще има защитни механизми, които да покажат, че делата не могат да бъдат отнесени непосредствено от Европейски Съюз.

В това, което може да се окаже решаваща победа, Сунак наподобява е убедил блока, че текстът на протокола би трябвало да бъде изменен - нещо, което преди този момент Брюксел отхвърляше да направи.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР