Великобритания и ЕС не успяха да постигнат нужното споразумение, за

...
Великобритания и ЕС не успяха да постигнат нужното споразумение, за
Коментари Харесай

Последна информация за преговорите по Брекзит, Тереза Мей я чакат няколко кризи

Англия и Европейски Съюз не съумяха да реализират нужното съглашение, с цел да придвижат напред договарянията за така наречен Брекзит – излизането на Острова от съюза. Това съобщи английският министър председател Тереза Мей, която е в Брюксел, с цел да беседва с ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск, написа Вести, представен от Блиц.

Посещението на Мей е основно, поради обстоятелството, че времето от ден на ден притиска „ Брекзит ”. Англия би трябвало да излезе от Европейски Съюз до края на март 2019 година, само че за последните няколко месеца към момента не може да затвори първия кръг от договаряния. По думите на Мей разговорът може да продължи преди края на седмицата, а самата тя е уверена в „ позитивния свършек ”. Такъв би трябвало да има до срещата на Европейския съвет след 10 дни.       Първата фаза на договарянията визира няколко тематики. Едната е така наречен „ сметка за бракоразвод ” – сумата, която Острова би трябвало да заплати на Европейски Съюз при напускането. Втората са правата на жителите на Европейски Съюз, които живеят в Обединеното кралство, и тези на британците, които обитават на континента. Третата е статутът на границата сред Ирландия. Днес не е било допустимо да се реализира „ цялостно единодушие ”, макар огромните старания, съобщи Юнкер. Председателят на Европейска комисия обаче също е убеден, че в договарянията може да се реализира прогрес до срещата на върха. Според анализатори евентуалните проблематични въпроси са свързани с ирландската граница и гражданските права. Ако първата фаза на договарянията не завърши до Нова година, то несигурността може да има стопански резултат на отлив на вложения и загуба на работни места в страната, написа " Политико ".  Каквото получи Северна Ирландия, такова желаят Шотландия и Лондон Непосредствено при идването на Мей в Брюксел в английските медии изтече хипотетична „ чернова ” на към този момент реализирано съглашение с Европейски Съюз по първите тематики. В него Англия се съгласява Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и единния пазар на Европейски Съюз. По този метод се дава отговор на претенциите на Република Ирландия, която не е част от Англия и е член на Европейски Съюз. Евродепутат удостовери пред Би Би Си, че фактически е реализирано единодушие по противоречивата тематика. Премиерът на Шотландия Никола Стърджън и кметът на Лондон Садик Кан реагираха на изявленията с гледище, че щом сходна опция е налична за Северна Ирландия, то същото би трябвало да се предложи и на други региони на кралството, в които хората са дали своят вот най-вече за оставане в Европейски Съюз на референдума предходната година. Шотландия, Уелс, както и популацията на английската столица избраха да останат част от съюза, само че гласовете от останалата част на Англия доведоха до крайния резултат – Брекзит. Същевременно опазване на европейските регулации на доста места опонира на същинската идеология зад излизането на страната от съюза.

Крайният резултат от през днешния ден, при който съглашение няма, евентуално се дължи и на вътрешнополитическата рецесия, пред която Мей би се изправила поради Северна Ирландия.   Нейната Консервативна партия не можа да завоюва безапелационна победа на предварителни парламентарни избори, които самата тя свика. Така държавното управление разчита на 10 депутати от севернориландксата Демократична юнионистка партия (ДЮП), с цел да има болшинство Народното събрание в Лондон.     От партията, която пази принадлежността на Северна Ирландия към английската корона, сигнализираха, че са изрично срещу страната да излезе от Европейски Съюз при разнообразни условия от останалата Англия.

При отдръпване на поддръжката на юнионистите Мей ще е изправена пред обстановката да ръководи при консервативно малцинство и да не може да прокара през Народното събрание главните си хрумвания за Брекзит и останалото ръководство на Острова. Всичко това протича в несигурна среда, в която от ден на ден британци съжаляват за взетото решение за излизане през 2016, а поддръжката за лявата лейбъристка съпротива нараства. Същевременно в случай че до 2 години Англия не реализира съглашение в трите етапи на договаряния за излизане, тя ще бъде изправена пред така наречен „ корав Брекзит ” – излизане от съюза без контрактувани стопански и други връзки със страните в него. При превъзмогване на първата фаза следват основните диалози за бъдещите търговски връзки сред кралството и Европейски Съюз.  Според " Политико " с изключение на въпроса за ирландската граница, противоречие към момента има и по въпроса за гражданските права.  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР