Великобритания е казала вчера на Съвета за сигурност на ООН,

...
Великобритания е казала вчера на Съвета за сигурност на ООН,
Коментари Харесай

Великобритания: Иран е задържал британския танкер в омански териториални води

Великобритания е споделила през вчерашния ден на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че иранските сили са подхванали дейности по задържането на плаващия под английски байрак танкер, когато се е намирал в омански териториални води, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
 Британското Външно привика ирански посланик поради арестувания танкер  Иран: Екипажът на арестувания английски танкер ще остане на борда до привършване на следствието
" Корабът е изпълнявал законното си право на директно прекосяване през интернационален пролив, според интернационалното право ", сподели непрекъснатото посланичество на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност.

" Международното право изисква правото на директно прекосяване да не бъде нарушавано и затова иранските дейности съставляват противозаконна интервенция ", добави английската задача.

Писмото е изпратено и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Иран разгласява видео, показващо момента на пленяването на плаващия под английски байрак танкер „ Стена Имперо “, предава Reuters, цитира организация " Фокус ".

Ясно може да се види по какъв начин корабът, чието име проличава, е доближен от няколко бързи катера, до момента в който тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер. Агенцията отбелязва, че това е същата тактичност, която английската морска пехота е употребила при пленяването на иранския „ Грейс-1 “ в Гибралтар на четвърти юли.

Действията на Техеран в най-важният международен морски път за търговия с нефт, бяха избрани от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на борба, която към този момент докара Съединени американски щати и близкоизточната страна на прага на война, написа американската организация. Англия осъди дейностите на Иран, а иранският дипломат в свикан във външното министерство в Лондон.

По-рано Иран съобщи, че танкерът е бил придружаван от английски боен транспортен съд, само че подобен не се вижда на видеото.

Британски министри възнамеряват да наложат на Иран наказания след задържането на плаващ под английски байрак петролен танкер в Персийския залив, заяви в. " Дейли телеграф ", представен от Ройтерс.

Британският външен министър Джереми Хънт се чака да разгласи през днешния ден дипломатически и стопански ограничения, в това число вероятно заледяване на активи в отговор на случая.

Англия може да призове Организация на обединените нации и Европейски Съюз да върнат глобите върху Иран, които бяха анулирани през 2016 година след договорката за иранската нуклеарна стратегия, означи вестникът, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР