Великобритания е изправена пред значителни предизвикателства, ако остане без споразумение

...
Великобритания е изправена пред значителни предизвикателства, ако остане без споразумение
Коментари Харесай

Твърд Brexit - за какво се готви Великобритания

Великобритания е изправена пред " обилни провокации ", в случай че остане без съглашение с Брюксел на 31 октомври. Публикуван формален разбор на евентуалното влияние от корав Brexit в Sunday Times предишния месец предсказва мрачна картина. Ето какво се твърди, че може да се случи - и това, което началникът на държавната работа Майкъл Гоув споделя, че се пробва да направи, с цел да бъде несъмнено, че това в никакъв случай няма да стане.
Правителствени старания
Преди предходния период от 29 март за Brexit, английското държавно управление сътвори " Операция Yellowhammer ", с цел да се приготви за разтърсвания в 12 области, като доставки на храна и вода, опазване на здравето и превоз.
Според проекта всеки отдел има действен център - някои от тях работят 24 часа дневно. И все пак Гоув призна, че държавното управление е способно да направи единствено толкоз и че бизнесът и елементарните британци би трябвало да поемат своята роля.
Бизнес обмисляне
Докладът за Yellowhammer откри, че фирмите са съвсем неподготвени за излизане без съглашение - макар изследването на Bank of England през март, когато към 80% решиха, че са подготвени.
Конфедерацията на английската промишленост (CBI), главната асоциация на работодателите, съобщи, че доста търговски сдружения към този момент са по-малко готови за безреден бракоразвод, предупреждавайки, че пестенето ще бъде по-трудно поради идната Коледа.
По отношение на услугите са реализирани някои съглашения за попречване на дупка и от двете страни. " Подписахме съглашения за последователност с страни, покриващи 90 милиарда английски лири в комерсиално отношение ", сподели Гоув.
Жизнени доставки
Много от лекарствените компании към този момент са натрупали ресурси и са трансформирали пътищата за доставка, с цел да понижат спиранията, съгласно CBI. Но към 28% от употребяваната във Англия храна идва от Европейски Съюз, а огромните супермаркети предизвестяват за вероятни разстройства.
Yellowhammer предизвестява, че могат да бъдат наранени доставките на чиста питейна вода, от които зависят " стотици хиляди хора ".
" Всеки ще има храната, от която се нуждае ", увери Гоув.
Граждански права

Ключов детайл от плана на съглашението за Brexit с Европейски Съюз е отбраната на правата на 3,5 милиона европейски жители, живеещи във Англия, и над един милион британци в блока. Много страни от Европейски Съюз по този начин или другояче започнаха ограничения, с цел да защитят правата на британците, като повече от 800 000 европейци към този момент са получили някаква форма на нов " открит статут " във Англия.
Без договорка английските жители, пътуващи до Европейски Съюз, ще бъдат лимитирани до 90-дневен престой и подлежат на по-строги паспортни инспекции.
Гоув сподели, че Англия ще упорства страните от Европейски Съюз да реализират единодушие за дълготрайно решение, в това число за всички английски жители, живеещи в Европейски Съюз.
Самолети и влакове
Европейски Съюз се съгласи да позволи полети без условия от Обединеното кралство до другите 27 държави-членки, само че единствено до март 2020 година.
Високоскоростната железопътна връзка през 50-километровия  тунел сред Англия и Франция ще бъде отворена три месеца. Публикуваната оценка предизвестява за евентуални закъснения на пасажери на гара " Евростар " в Лондон и терминала " Евротунел " на южното крайбрежие на Англия, както и на летищата.
Но Гоув разгласи 14 спомагателни пътнически съглашения, които е постигнал със страни отвън Европейски Съюз, в това число Канада и Съединени американски щати.
Търговия и мита
Англия възнамерява да отстрани митата за множеството вносни артикули, запазвайки понижена ставка за някои селскостопански артикули, с цел да отбрани фермерите. Европейски Съюз ще третира Англия като " трета страна " и ще постанова мита, които са приблизително ниски - към 1,5%, само че по-големи в избрани браншове: за колите ставката е 10%.
Гоув сподели, че твърдият Brexit ще остави Англия да се концентрира върху постигането на свои лични съглашения с световни сили, нещо, което не може да направи съгласно съществуващото съглашение.
Северна Ирландия
Англия няма да наложи непосредствени митнически инспекции на границата с Ирландия, с цел да избегне повишение на напрежението в Северна Ирландия. Но анализът на държавното управление сочи, че е това е " неустойчиво " и твърдата граница ще се върне.
Гоув акцентира, че излизане без договорка ще маркира единствено начало на договаряния с Брюксел, ориентирани към по-плавно развързване на четири десетилетия връзки.
" Напускане без договорка не значи, че диалозите с нашите европейски сътрудници завършват изцяло. Всички желаеме полемики по какъв начин можем да достигнем нови договорености по търговски и други въпроси ", изясни Гоув.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР