Велико Търново. Започнали са огледи в засегнатите села от община

Велико Търново. Започнали са огледи в засегнатите села от община ...

Велико Търново: Започнали са огледи в засегнатите села от община Стражица след проливните дъждове.

Велико Търново. Започнали са огледи в засегнатите села от община Стражица след проливните дъждове. В общината бе обявено бедствено положение, след като два язовира преляха, съобщиха от Областна администрация – Велико Търново. Областният управител проф. д-р Любомира Попова пристигна на място още преди полунощ в понеделник. Заедно с директора на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев и представители на ДАМТН те са огледали пораженията причинени от обилния валеж, който е бил над 100 л/кв. м за по-малко от 30 мин. В следствие на проливния дъжд част от язовирната стена на язовир „Зеленчуков дол“ край село Нова Върбовка в община Стражица се е скъсала, но водата е заляла само земеделски земи и няма пострадали хора.
Рано сутринта започнало източването на язовир „Чешме дере“, който се намира в близост до село Камен. Той е бил с обем 40 хил. кубични метра, но след източването му нивото бърза се е понижило. На мястото бе и зам.-председателят на Агенцията за метеорологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов, както и кметовете на засегнатите населени места.
Двата язовира са общинска собственост и имат наематели. Те са били проверени по график, съгласно заповед на областния управител. Изготвени са констативни протоколи и са дадени предписания по осъществявани на безопасната техническа експлоатация и на двата язовира. Учениците в с. Камен са във ваканция, докато продължава отводняването на избените помещения и котелното отделение. От Областна дирекция „Земеделие“ във Велико Търново вече са започнали огледи в засегнатите села, за да се подготви процедура за обезщетение на пострадалите земеделци.

Източник: focus-news.net