Велико Търново. След Реформата в сектора на социалните услуги, реализирана

...
Велико Търново. След Реформата в сектора на социалните услуги, реализирана
Коментари Харесай

Росица Димитрова, община Велико Търново: След Реформата в сектора на социалните услуги от 2003 г. Община Велико Търново предоставя 30 социални услуги към различни целеви групи

Велико Търново. След Реформата в бранша на обществените услуги, осъществена в резултат на измененията в Закона за обществено подкрепяне от 2003 година, досега община Велико Търново дава 30 обществени услуги към разнообразни целеви групи. Това сподели шефът на Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ Росица Димитрова по време на откриването на Националната среща на общинските специалисти по обществени действия и опазване на здравето, която се организира във Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Велико Търново. Тя посочи, че 14 от услугите са за деца и младежи с или без увреждания, държавно делегирана активност с общ потенциал от 300 места и личен състав от 125 чиновници.

„ Останалите 16 от услугите са за възрастни и лица с увреждания, което също е държавно делегирана активност с общ потенциал 509 места и личен състав от 216 чиновници. Предоставени са ни и 10 обществени услуги, функциониращи на територията на Община Велико Търново, които обаче са с ръководство от външен снабдител. С финансиране от общинския бюджет са разкрити и действат 51 обществени услуги, като в тях влизат Домашния обществен патронаж, Клубовете на пенсионера и инвалида, както и Центровете за работа с деца и младежи и Центъра за предварителна защита и спорт. Домашният обществен патронаж във Велико Търново е с потенциал 430 консуматори и 50 консуматори на почасови обществени услуги, а личният състав е 59 души. Клубовете на пенсионера и инвалида в общината са 34, като в тях има над 2000 членове и личен състав от 35 чиновници, назначени на служба „ Уредник “. В услугите на 20-те Центровете за работа с деца и младежи и Центъра за предварителна защита и спорт има междинна посещаемост от над 450 деца и личен състав от 20 чиновници, също назначени на служба „ Уредник “, изясни Росица Димитрова.

Експертът означи и, че Община Велико Търново през 2019 година е предоставяла и грижа в домашна среда. „ За възстановяване на достъпа до интегрирани социално-здравни услуги в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора с ограничавания или в неспособност за самообслужване предоставяме и интегрирани социално-здравни услуги в осъществяване на Постановление на Министерски съвет, със средства, обезпечени от държавния бюджет. Към момента потребителите са 68 лица, включително влизат и 6 деца с увреждания. Предоставяме и интегрирани социално-здравни услуги в домашна среда по Проект „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Велико Търново “, със средства по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “. От това към този миг се възползват 142 консуматори. Със средства, обезпечени от бюджета на Община Велико Търново “ реализираме услугата Домашен обществен патронаж, която обгрижва 54 лица. 74 лица получават персонална помощ, в осъществяване на механизма персонална помощ по реда на Закона за персоналната помощ, със средства, обезпечени от държавния бюджет. От тях 8 са деца с увреждания “, изясни шефът на Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ в локалната администрация.

Росица Димитрова напомни, че в осъществяване на Постановление на Министерски съвет в Община Велико Търново за предоставян на интегрирани социално-здравни услуги са назначени 53 лица, като 39 от тях са назначени на служба „ Личен помощник “, а останалите 14 са на служба „ Домашен асистент “. Тя посочи, че за осъществяване на дейностите по Постановлението, със средства от общинския бюджет, е назначен екип от експерти – обществен служащ, психолог и здравна сестра.
Национална среща на общинските специалисти по обществени действия и опазване на здравето ще се организира в 3 дни, а в нея ще се включат над 150 участници. Организатори са Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и сдружението „ НСОРБ-Актив “ ЕООД. Партньор и хазаин на събитието е Община Велико Търново, а на вниманието на аудиторията ще бъде показан комплексът от обществени услуги, в това число посредством работни визити на място.
Рени АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР