Велико Търново. С венци и цветя в знак на признателност

...
Велико Търново. С венци и цветя в знак на признателност
Коментари Харесай

Велико Търново: С поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към българските опълченци и четници бяха отбелязани 142 години от освобождението на града

Велико Търново. С венци и цветя в символ на благодарност към българските опълченци и четници бяха маркирани 142 години от освобождението на града на 7 юли 1877 година, когато е отхвърлено близо петвековното османско иго. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Венци и цветя в символ на благодарност към българските опълченци и четници, както и към съветските войски бяха поднесени на паметника „ Майка България “, пред Военния клуб и пред монумента на военачалник фелдмаршал Йосиф Гурко.
Слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Сред гостите бяха заместник-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, представители на институции, организации и сдружения, на Генералното консулство на Русия, поданици и посетители на града и други
В словото си проф. Камарашев акцентира, че точно от Търново още след 1393 година българският народ потегля по дългия път към свободата. „ Едно след друго следват въстания, завери и протести, чиято цел е една едничка – запазване на българщината, на християнските полезности ", уточни заместник-кметът.
Програмата за 142 години от освобождението на Търново включваше също безвъзмездна туристическа обиколка с сказка, част от която бяха музеи и монументи, свързани с историческото събитие. В 20.30 часа на сцената на „ Арт лято “ стартира концерт на група „ Блато – злато “ – българска фолклорна групировка от Съединени американски щати. Ще бъде излъчен и аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “. Програмата стартира в 21.45 часа и може да бъде следена от площад „ Цар Асен I ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР